Arktisk Byggeri og Infrastruktur - diplomingeniør

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Kemi C eller Bioteknologi A
Engelsk B

Adgangskvotienter

Studiepladser

24

Optagelesområdenr.

15110

Studiestart

August 2025 - i Sisimiut

Uddannelsessted

Sisimiut Campus og Ballerup Campus

Arktisk Byggeri og Infrastruktur - diplomingeniør

Arktisk Byggeri og Infrastruktur er en diplomingeniørretning for dig, der vil arbejde som ingeniør under ekstreme klimatiske forhold og være med til at skabe sammenhæng i arktiske samfund.

Se video om Arktisk Byggeri og Infrastruktur

Løsninger til et Arktis i forandring

Den dybfrosne jord, en iskold vind og mange kilometer til den nærmeste butik. Verdens arktiske områder har deres helt egne natur-, klima- og samfundsforhold, og de er i rivende udvikling. Læser du diplomingeniøruddannelsen Arktisk Byggeri og Infrastruktur, kan du være med til at forme fremtidens Arktis.

Det er udfordrende at bygge huse, veje, anlæg og meget andet i Grønland og andre arktiske områder. Derfor er der brug for bygningsingeniører, der forstår de arktiske forhold, kan se områdernes potentiale og designe byggeprojekter, der passer dertil. På Arktisk Byggeri og Infrastruktur bliver du netop det: bygningsingeniør med Arktis som ekspertområde.

I løbet af uddannelsen opbygger du både en grundlæggende forståelse for det bygnings- og ingeniørfaglige, og en stor viden om Arktis. På den måde bliver du klar til at arbejde med alt fra broer, der skal holde i stormen, til sikring af et sundt indeklima i områder, hvor vejret er barskt.

Vælger du Arktisk Byggeri og Infrastruktur, bliver du én af dem, der er med til at skabe sammenhæng i arktiske samfund.

Hvad lærer du?

Kæmpe afstande. Permafrost. Små isolerede samfund. Der er meget, man skal indtænke, når man bygger og anlægger i verdens nordligste områder. På Arktisk Byggeri og Infrastruktur bliver du klædt på til at udvikle bygge- og anlægsprojekter med blik for arktiske omstændigheder.

Fra start bliver du klogere på alle faser i et byggeprojekt. Du opbygger kompetencer inden for byggeri, anlæg, energi, indeklima, miljøteknik og infrastruktur. Du får en grundlæggende forståelse for blandt andet matematik og entreprenørskab, og du lærer at regne, overskue og planlægge store projekter fra bunden.

Alt din bygnings- og ingeniørviden lærer du at bruge i en arktisk kontekst. Det betyder, at du bliver klogere på de særlige vilkår, der gælder i Arktis. Sådan lærer du for eksempel, hvordan man skaber nye bydele i områder med permafrost, anlægger veje i områder med manglende infrastruktur eller etablerer en lufthavn, når man er afhængig af materialer, der kommer langvejs fra.

På studiet bliver du den bygningsekspert, der er med til at tage alle de ingeniørfaglige beslutninger bag nye projekter. Det bliver dig, der kan gøre store ambitioner til konkrete løsninger og dig, der finder svar på, hvordan bæredygtigt byggeri bliver til virkelighed.

Undervejs på uddannelsen skal du vælge en specialisering, som hjælper dig med at tilrettelægge dine kurser og gør dig til ekspert inden for dit favoritemne. Arktisk Byggeri og Infrastruktur tilbyder fem specialiseringer:

  • Byggeri
  • Energi & Indeklima
  • Anlæg
  • Planlægning & Infrastruktur
  • Miljø
Se film om diplomingeniøruddannelsen i Arktisk Byggeri og Infrastruktur
Hvordan er det at læse Arktisk Byggeri og Infrastruktur? Hør de studeredene fortælle om uddannelsen.
Jeg har valgt uddannelsen, fordi den giver en god kombination mellem teori og praktisk arbejde, og man får et større indblik i, hvordan forholdene er i de arktiske egne. 
Melisa 3. semester

Studiets opbygning

Diplomingeniøruddannelsen i Arktisk Byggeri og Infrastruktur tager fire år.

Dit første år foregår i Grønland på DTU’s campus i Sisimiut.

Her opbygger du din grundlæggende ingeniørforståelse og bliver klogere på matematik og fysik.

Samtidig har du dine første bygningsfaglige kurser, som klæder dig på inden for administration i Grønland, forundersøgelser, forsyning, miljøteknik samt boligbyggeri i en grønlandsk kontekst.

Andet studieår starter i Grønland og slutter i Danmark.

På tredje semester læser du fortsat i Sisimiut, hvor du dykker ned i emner som anlægsteknik, entreprenørskab, planlægning og udvikling og lærer endnu mere om bolig- og bygningsområdet.

På fjerde semester læser du på DTU’s campus i Ballerup, og det er på dette tidspunkt, du vælger din specialisering.

På dit tredje år er det for alvor tid til at dyrke dine faglige interesser.

Du bruger femte semester i Ballerup, hvor du tager et matematikkursus, og resten semestret bruger du på specialiseringskurser.

Sjette semester er afsat til praktikophold. Her vælger du selv, om du vil i praktik i Grønland, Norge, Canada eller et andet sted i Arktis.

Fjerde år er uddannelsens sidste.

På syvende semester laver du et innovationsprojekt kaldet Innovation Pilot, hvor du sammen med studerende fra andre uddannelsesretninger skaber en innovativ løsning på en konkret case stillet af en virksomhed, og så vælger du tilvalgskurser fra DTU’s store udvalg.

Du vælger frit, om du vil tage tilvalgskurserne på DTU i Grønland eller Danmark, eller du kan gribe muligheden og tage på udveksling i udlandet.

Du afslutter uddannelsen med et diplomingeniørprojekt – for eksempel i samarbejde med den virksomhed, hvor du var i praktik.

Ugeskema, de første to semestre

De første tre semestre foregår uddannelsen  i Sisimiut, Grønland. Her ligger kurserne i blokke, således at man har ét kursus ad gange. Der er typisk undervisning det meste af dagen, dog er der også halve og hele dage med selvstændigt arbejde og gruppe-arbejde indenfor kursernes rammer.

Første semesters overordnede fokus er "det arktiske udgangspunkt". Kursus 12832 Ingeniør i Grønland pakker 1. semester ind med en uge i starten en uge i midten og en uge i slutningen af 1. semester. Kursus 12821 Forundersøgelser følger som andet kusus; herefter kursus 41871 Bolig og Bygning 1, og endeligt påbegyndes kurset 11834 Matematik i Fysikken i januar.

Andet semester dykker dybere ned i "de tekniske udfordringer". Dette semester begynder med kursus 41872 Bolig og Bygning 2, derefter afsluttes kursus 62664 Matematik i Fysikken, så kommer kursus 12836 Forsyning og Miljøteknik, og til sidst  kursus 41876 Byggeriets praksis og administration i Grønland, hvor det tillærte sættes i perspektiv blandt andet med en lille uges studietur til den grønlandske hovedstad Nuuk inklusive besøg på byggepladser og på ingeniørarbejdspladser.

Udlandssemester

Dine tilvalgskurser kan du tage på DTU i Grønland eller Danmark, eller du kan gribe muligheden og tage på udveksling i udlandet.

Du kan gøre vejen til et udlandsophold overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders. Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Vær opmærksom på, at du har mulighed for at bytte rundt på dit udlandssemester og din praktik - tag en snak med din studieleder, hvis det er noget, du ønsker.

Få en adgangsgivende eksamen

På DTU Adgangskursus kan du på et år tage et adgangsgivende kursus, der gør dig klar til at læse en ingeniøruddannelse på DTU. Du kan også tage suppleringskurser, hvis du mangler et fag.

DTU Adgangskursus
Grafik

Gør en bæredygtig forskel

På DTU er du sikker på at få en uddannelse, der ruster dig til at gøre en bæredygtig forskel. Det er DTU Charter din garanti for.

DTU Charter
Baggrund

Undervisning på Arktisk Byggeri og Infrastruktur

Som studerende på Arktisk Byggeri og Infrastruktur oplever du både at have undervisning i Sisimiut og i Ballerup.

Undervisningen i Sisimiut har særligt fokus på case-opgaver, og du og dine medstuderende bruger meget tid uden for undervisningslokalet. En del af undervisningen foregår nemlig i felten, hvor du besøger byggepladser, laver feltarbejde og får naturen ind under huden.

På den måde får du en stærk og praktisk fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde med arktiske forhold.

Undervisningen i Ballerup består primært af forelæsninger, gruppeøvelser og projektarbejde.

Du læser selvfølgelig sammen med dine medstuderende fra Arktisk Byggeri og Infrastruktur, men de kurser du tager følges også af studerende fra andre uddannelsesretninger, for eksempel Byggeri og Infrastruktur.

Læs mere om undervisningen på diplomingeniøruddannelsen

Studiemiljø i Sisimiut

Studieliv på Arktisk Byggeri og Infrastruktur

Vælger du Arktisk Byggeri og Infrastruktur, kan du se frem til en studietid fyldt med oplevelser – både fagligt og socialt.

I Grønland bor du på kollegie med dine medstuderende fra studiet og fra søsteruddannelsen Fiskeriteknologi. I lærer hurtigt hinanden at kende, og der er aldrig langt til én, der kan hjælpe med matematikken, eller som er med på at holde en pause fra bøgerne.

Når I ikke studerer, kan I for eksempel tage på vandre- eller fisketur, gå på jagt eller tage på hyttetur i naturen. Mange bruger også fritiden på at stå på ski eller køre snescooter, og har du lyst, kan du være med til at holde slædehunde, som I sammen skal passe og aktivere.

På fjerde semester flytter uddannelsen til DTU i Ballerup. På campus finder du alt fra moderne undervisningslokaler til bibliotek, kantine og fritidstilbud. Du bliver hurtigt en del af studielivet og kan benytte dig af alt, hvad det tilbyder. Du kan deltage i alverdens arrangementer, klubber og foreninger eller gå til rugby, sejlads, musik eller keramik. Har du lyst, kan du engagere dig i studenterpolitik og melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening.

Fælles for din studietid i både Grønland og Danmark er, at du bliver en del af et sammentømret hold, som altid står klar til at hjælpe hinanden.

Er du nysgerrig på andre mennesker – og vil du lære og lære fra dig – er du derfor godt på vej til oplevelser, du aldrig vil glemme.

Læs mere om studielivet på DTU

Transportudgifter

Grønlandske studerende får rejser i forbindelse med studiet betalt gennem Det Grønlandske Hus, og har derigennem også adgang til yderligere tilskud. Der skal søges særskilt om dette via Det Grønlandske Hus samtidigt med ansøgning om optagelse på studiet.

Øvrige studerende får betalt rejsen fra Købehavn til Sisimiut før studiestart, samt rejsen fra Sisimiut til Købehavn efter 3. semester. Du får mere information om dette, når du er blevet optaget.

Fremtidsmuligheder

Med diplomingeniøruddannelsen Arktisk Byggeri og Infrastruktur, får du en bred uddannelse med masser af muligheder.

Færdiguddannede ingeniører med viden om Arktis er eftertragtede på arbejdsmarkedet, og studiet kan give adgang til jobs over alt – fra Grønland til Danmark, Canada, Norge og resten af verden.

Brænder du for at hjælpe andre, kan du rådgive om infrastruktur og byggeri for konsulentvirksomheder som Masanti, COWI, Rambøll eller Inuplan.

Vil du arbejde med forsyning og sikre alle vand, el og varme, kan du få job i forsyningsselskaber som Energinet eller Nuukissiorfiit.

Kan du se de store sammenhænge, kan du arbejde med for eksempel affaldssortering, spildevand eller byplanlægning for centraladministrationen, kommuner, ministerier eller miljøforvaltningen.

Vil du helt tæt på arktiske byggeprojekter, kan du hjælpe entreprenørfirmaer som Permagreen Grønland eller MT Højgaard med at udvikle nye bygninger, veje eller lufthavne.

Drømmer du om sikre forbindelser i Grønland, kan du arbejde med teleforsyning for Tusass, og vil du bygge oven på det du allerede har lært, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Uanset hvilken karrierevej du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler diplomingeniører, og som har brug for dine evner til at finde konkrete løsninger på virkelighedens problemer.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.

En diplomingeniøruddannelse fra DTU er en selvstændig, afsluttet uddannelse.

Du har mulighed for at læse videre på kandidatuddannelsen og blive civilingeniør (cand.polyt.), men det kræver, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse.

Derfor kan det være nødvendigt, at du tager kurser gennem supplering, efter at du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse.

Læs mere om kandidatuddannelsen på DTU