Fokus på sundhed
I de senere år er udvalget af forarbejdede plantebaserede produkter som nuggets uden kylling og pølser uden gris vokset anseeligt. Salget af kødalternativer er da også tredoblet fra 2015 til 2021 – men svarer stadig til, at hver indbygger kun købte to pakker i løbet af 2021.
Mens alternativerne kan være en hjælp for forbrugere, der synes, at overgangen til at spise mindre kød er svær, opfordrer seniorforsker Ellen Trolle fra DTU til at være opmærksom på, hvad man – rent ernæringsmæssigt – sætter tænderne i:
”Mange af produkterne er højt forarbejdede, og det kan være svært at gennemskue deres næringsindhold. Så jeg vil råde til at bruge dem i begrænset omfang og så ellers blive dus med bælgfrugter, så du selv kan lave et velsmagende, nærende, plantebaseret måltid,” siger hun.
Mindre madspild for klimaets skyld
Der er desuden en stor klimagevinst ved at mindske madspild, som rundt om i danske hjem samlet set bliver til 247.000 ton årligt. Hvis mere af den købte mad ryger i maven i stedet for skraldespanden, skal du købe mindre og der skal produceres mindre, hvilket nedbringer fødevaresektorens CO2-aftryk.
Fødevarestyrelsens råd til at mindske madspild er bl.a. at planlægge dine indkøb, så du kun køber det nødvendige; opbevare maden, så den holder sig frisk længst muligt; og kende datomærkningen, så du ikke smider mad ud, der sagtens kan spises uden sundhedsrisiko.