Sundhedsteknologi

Ny måde at give medicin kan betyde nul nålestik

DTU-professor vil skabe en fremtid, hvor insulin og vacciner kan gives uden brug af nåle. Projektet er ambitiøst og kan revolutionere livet for f.eks. diabetikere, hvis det lykkes.

Mikrocontainere på en fingerspids. Foto: Jesper Scheel.
Bittesmå medicinfyldte containere kan komme til at betyde en kæmpe forskel i den fremtidige behandling af diabetes. Foto: Jesper Scheel.

Andre anvendelsesområder

Anja Boisen er fuldt ud klar over, hvor meget arbejde, der ligger foran hende og det team, hun omgiver sig med, før de kan indfri ambitionen i det nye ERC-projekt – men belønningen, hvis de når i mål, gør hende virkelig begejstret: ”Tænk, hvis man bare kunne tage sin insulin som en pille i stedet for at skulle stikke sig selv.”

Selvom fokus er på insulin, vil teknologien – når den er udviklet – også f.eks. kunne overføres til udvikling af vacciner, der kan gives som kapsler.

”Så vil man kunne tage en kapsel i stedet for eksempelvis at skulle vente i kø og blive stukket for COVID for tredje eller fjerde gang,” forklarer professoren.

Vacciner i kapselform vil også være en gamechanger for tilgængeligheden, fordi de ikke – som mange traditionelle vacciner – skal opbevares ved superkolde temperaturer. Det vil også imødegå genbrug af kanyler i områder, hvor man ikke har nok til at bruge en ny ved hver dosering.

Gode ting tager tid

I forbindelse med sit første Advanced Grant projekt, lykkedes det Anja Boisen at søge og få tildelt tre proof-of-concept grants fra ERC. ”De giver mulighed for at få testet nogle ting af og få ansat en lidt anden profil end en forsker til at se: Kan det her blive til en virksomhed eller noget kommercielt? For det skal der jo til, for at det kan blive til gavn,” forklarer professoren.

Og pengene er i dette tilfælde også givet rigtig godt ud: De tre ERC-tillægsbevillinger har ført til, at Anja Boisens team har stiftet to spin-outs, nemlig BluSense Diagnostics og LightNovo.

Historisk set er er der meget lang vej til marked for drug delivery systemer og medicinsk udstyr. Foreløbig har Anja Boisen og hendes team da også fem år til at komme i mål deres ambition om at udvikle den nye måde at indtage medicin. ”Vi glæder os til at komme i gang. Det er et projekt med store perspektiver og store udfordringer. Nu skal vi til at sætte holdet og teste nogle af vores mange ’skøre’ ideer,” siger hun med et smil.

Blå bog

  • Blev ph.d. i 1997. Udnævnt til professor og sektionsleder i 2005.
  • Har bl.a. modtaget Villum Kann Rasmussens Årslegat – den største individuelle danske forskerpris - EliteForsk-prisen og Alexander Foss' Guldmedalje.
  • Fik i 2020 tildelt Ridderkorset for sin mangeårige forskningsindsats.
  • Medstifter af fire spin-outs baseret på hendes forskning.
  • Bestyrelsesmedlem i VILLUM FONDEN, LEO Fondet og LightNovo.
  • Medlem af Videnskabernes Selskab og Akademiet for de Tekniske Videnskaber.