Innovation

Spinout bag laserchip rider på DTU innovationsbølge

Antallet af nye virksomheder fra DTU er tredoblet i perioden 2008-2019. En af de virksomheder der har været med på rejsen er Octlight, der har udviklet en laserchip til øjendiagnostik.

Founder and CEO of Octlight Thor Ansbæk develops a laser chip for eye diagnostics in DTU's cleanroom Nanolab. Photo: Jeppe Michael Jensen.
Stifter og administrerende direktør i Octlight Thor Ansbæk udvikler en laserchip til øjendiagnostik i DTU's renrum Nanolab.

Projektet fik et kontor på DTU, og fik adgang til renrummet, hvor nogle elektronikstuderende i et fagprojekt var med til at udvikle en del af den elektronik, som i dag er produktet. Først i 2014 stiftede Thor Ansbæk, Brian Øland og Kresten Yvind virksomheden Octlight i forbindelse med Danish Tech Challenge. Det var dog først, da projektet fik en finansieringsaftale med Syddansk Innovation, at det i 2015 kunne rykke over i et kontor i DTU Sciencepark og gå i gang med udvikling og produktion af de første enheder.

Nærheden til DTU er afgørende

Thor Ansbæk understreger, at det er helt afgørende for Octlight, at de kan blive på DTU. Virksomhedens eksistensberettigelse er, at de kan producere VCSEL-chippen, og det kan kun lade sig gøre, fordi de har adgang til renrummet og til den knowhow, som findes på DTU. Renrummet DTU Nanolab er unikt i Europa i og med det er et ISO9001 certificeret renrum, som spænder fra forskning til små-skala produktion, hvilket har været grobund for flere DTU startups.

”Produktionen af vores laserchip er baseret på produktion, der består af 160 procestrin. De skal alle gå godt, for at man har et produkt i sidste ende. Det er en kæmpe opgave, at få det til at fungere. Alt fra at man putter materialerne ned i et bad med en syre, til at man putter det i en maskine, som putter noget polymer på, til en anden maskine, hvor man putter nogle metaller på. Og de her trin, de kører efter hinanden og et af dem er en maskine, som kan lave en mønstring i nano størrelse af overfladen,” forklarer Thor Ansbæk.

Produktionen kræver en indsats af hele Octlights team, og det har været nødvendigt at have en færdig chip for at kunne komme ud til kunder og vise, at det er en interessant teknologi. Den øvelse er lykkedes, og Octlights laserchip er i dag under test hos virksomheder i Europa, Kina og USA, der producerer OCT-udstyr til at scanne nethinden og synsnerven i øjet.

Næste skridt i udviklingen bliver at tiltrække tilstrækkelig finansiering til at opskalere produktionen og kunne levere laserchip i store mængder, forklarer Thor Ansbæk.

”En kunde vil købe mellem 100 -1.000 stk. til deres produkt om året. Og lige nu har vi én ansat, som går og laver de her halvlederchip. Men det er en fuldstændig heroisk indsats, at det overhovedet kan lade sig gøre, at en kvinde går og producerer alle enhederne. Det skal skaleres op. Alle procestrinnene skal optimeres og gøres klar til at alting kører og giver det forventede resultat, hver gang,” siger Thor Ansbæk.

Octlight forventer at blive i DTU Sciencepark, så længe virksomheden udvikler og producerer. Nærheden til DTU sikrer at virksomheden har kort afstand til afgørende infrastruktur, samarbejdspartnere på universitetet og nye talenter.

En rapport fra analysefirmaet Iris Group fra 2022 viser, at antallet af iværksættervirksomheder, der udgår fra DTU, er steget fra omkring 30 nye virksomheder om året i 2008 til 98 nystiftede DTU-virksomheder i 2019. Det største antal virksomheder skabes af studerende, der står for ca. 40 procent af alle nye virksomheder. Der er dog også mange forskere, der bidrager til iværksætteri på DTU. Således er 35 procent af virksomhederne enten startet af forskere eller af andre iværksættere, der starter virksomhed med afsæt i opfindelser gjort af DTU’s forskere.

Væksten i antallet iværksættervirksomheder fra DTU afspejler at universitetet gennem hele perioden fra 2008 til 2019 har skabt et omfattende økosystem for innovation. I dag kan forskere, studerende og iværksættere få rådgivning om patentering, businesscoaching og adgang til avanceret forskningsinfrastruktur, eller de kan søge om funding og kontorlokaler.

Læs rapporten ”Når forskning og uddannelse bliver til nye virksomheder.”

Octlights laserchip er udviklet i renrummet på DTU NanoLab.

Læs mere om Octlight

Kontakt

  • +45 53862737
  • Thor@octlight.com

DTU har et af de mest veludbyggede og sammenhængende økosystemer for innovation og entreprenørskab blandt tekniske universiteter i Europa.

DTU's innovationsøkosystem