bioteknologi

Brug af bioteknologi kræver grundig omtanke

Nye bioteknologier giver os hele tiden mulighed for at gøre ting, vi ikke tidligere kunne. Men bare fordi noget er muligt, er det så også etisk ansvarligt? Sådanne dilemmaer tager institutdirektør ved DTU Fødevareinstituttet Christine Nellemann sammen med resten af Etisk Råd livtag med i et forsøg på at nuancere debatten om, hvordan vi bedst udnytter teknologiens muligheder.

Institutdirektør ved DTU Fødevareinstituttet Christine Nelleman sidder i en af en flok af røde stole. Foto: Marie Bentzon
Christine Nellemann er udpeget til at sidde i Det Etiske Råd fra 2023-2026. Fotograf: Marie Bentzon

Interviewet med Christine Nellemann fandt sted i sommeren 2023. Siden da er Etisk Råd kommet med en anbefaling for, hvor grænsen for provokeret abort skal gå og taget stilling til, hvorvidt aktiv dødshjælp bør lovliggøres.

Find anbefalingerne på Etisk Råds hjemmeside.

Er alt til debat – eller findes der hellige køer?

I Etisk Råd er alt til debat, og jeg synes, vores formand sørger for at skabe et miljø, der lægger op til, at alt kan diskuteres. For det har utrolig meget at gøre med, hvordan stemningen er, om man har mod på at stille nogle af de mere kontroversielle eller provokerende spørgsmål.

Det er jo også sådan nogle fora, vi gerne skal kunne have på universiteterne og i samfundet generelt. Hvor vi finder tiden til at lytte og diskutere komplicerede emner sammen.

Jeg har siddet i en EU-ekspertgruppe, som skulle kigge på den grønne omstilling af fødevaresystemet i EU. Her sagde nogle af forskerne, ’jamen nu synes vi, at vi har råbt op så længe, og politikerne hører ikke efter’, så de fik lyst til at blive mere agiterende i stedet for at stå på den rent forskningsmæssige viden i et håb om at få politikerne til at handle.

Men det er ikke den vej, vi skal gå, for det er ikke fordrende for den åbne samtale. Den åbne samtale kan dog være svær at tage i det helt store rum, og det er derfor, vi har brug for steder som Etisk Råd, som er sat i verden for at tale og reflektere og have dialogen over længere tid.

Jeg synes, det kunne være rigtig spændende, hvis vi kunne få den samtale i gang på forskellige niveauer, men det kræver først og fremmest et trygt rum, som man kan brede samtalen ud fra.

Hvordan balancerer du mellem fakta og følelser?

Som medlem i Etisk Råd bliver vi faktisk på møderne bedt om at fremlægge argumenter og vurderinger og ikke holdninger som sådan. Så ender man ud med at gøre sin holdning klar til sidst, når rådet kommer med en officiel betragtning, og medlemmerne beslutter, hvordan de personligt vil forholde sig til den – og det bliver offentliggjort med navns nævnelse. Målet er at inddrage alle mulige fakta og sider af sagen og vende dem i dialogen.

Min oplevelse er, at ens holdning kan ændre sig undervejs. Så nok kan man starte med at have en mavefornemmelse om et emne. Men når man har hørt alle indlæg, læst rapporterne og diskuteret det, så er en del af medlemmerne faktisk blevet rykket, i forhold til hvad de oprindeligt rent intuitivt mente.

Gode ting tager tid – men tager Etisk Råd sig for god tid?

Vi diskuterer faktisk, om vi kunne blive lidt mere aktuelle, lidt på forkant, så vi kan melde ud om forskellige emner hurtigere. Når det er sagt, er det jo et privilegium, at vi kan kigge på ting i halve eller hele år og diskutere og få input fra rigtig mange sider og udvikle og modne vores vurderinger – i modsætning til f.eks. politikere, som kan blive stoppet af radioen om morgenen for at udtale sig om, hvad de mener om abortgrænser eller noget helt andet.

Faktum er jo, at den teknologiske udvikling er rigtig hurtig på mange forskellige felter. Og der synes jeg, at Etisk Råd giver mig personligt muligheden for at stoppe op og være mere reflekterende og nysgerrig på, hvad andre tænker. Det synes jeg er meget værdifuldt og noget, som jeg rent personligt også får en del ud af.

Blå Bog

  • Kandidatgrad i humanbiologi fra Københavns Universitet og senere ph.d. i medicin fra samme sted samt en Executive MBA fra DTU
  • Forskningsfokus: giftstoffers skadelige effekter på mennesker samt alternativer til dyreforsøg
  • Ansat ved DTU Fødevareinstituttet i 1999 (den daværende Fødevarestyrelse)
  • Tiltrådt som DTU Fødevareinstituttets institutdirektør i 2014
  • Udpeget af fødevareministeren til at sidde i Etisk Råd fra 2023 til 2026
  • Bestyrelsesmedlem ved bl.a. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og medlem af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, DFiR.

fakta

Loven om Det Etiske Råd beskriver rådets virksomhedsområde som de etiske spørgsmål, der knytter sig til forskning i og anvendelse af bio- og genteknologier, der berører mennesker, natur, miljø og fødevarer. Det omfatter også øvrige etiske spørgsmål, der knytter sig til sundhedsvæsenet og den biologisk-medicinske forskning vedrørende mennesket.

Rådet består af 17 medlemmer, der bliver udpeget for en treårig periode. Medlemmer er en blanding af fag- og lægpersoner. De kan genbeskikkes for maksimalt yderligere tre år.

Etisk Råd er et uafhængigt og selvstændigt råd og modtager derfor ikke instrukser eller lignende fra hverken ministre, Folketinget eller andre – hverken om emner, det skal behandle, eller med hensyn til konkret indhold af udtalelser, rådgivning, offentlige debatter eller andet.

I udvalget vedrørende Etisk Råd i Folketinget – der sædvanligvis mødes én gang om året – kan ministre og politikere dog stille spørgsmål, de ønsker besvaret, eller foreslå emner, rådet kan tage op. Rådet bestemmer suverænt, om det vil svare på spørgsmålene eller tage emnerne op.

Etisk Råd blev dannet i kølvandet af det første danske reagensglasbarns fødsel i 1984, som med al tydelighed viste, hvordan en teknologisk udvikling kan flytte grænser for det mulige. Fra 2004 har nye fødevareteknologier været en del af rådets virke.

Kilde: Det Etiske Råds website

Tema

DTU stiller skarpt på udnyttelsen af bioteknologi inden for farma og sundhed, hvor biologi og teknologi udnyttes til tidlig diagnosticering af sygdomme samt udvikling af nye lægemidler og behandlingsmetoder.

Bioteknologi er en del af life science-området, hvor forskningen i dag er så omfattende, at den alene på DTU tegner sig for en tredjedel af universitetets videnskabelige publikationer. I samfundet er de seneste tal for biotekbranchens samlede årlige vækst på 6 %. Det er tre gange højere end den gennemsnitlige vækst i det samlede private erhvervsliv. 

Danmarks Statistiks nyeste tal viser en stigning på 30 % i antallet af kandidater med en lang videnskabelig uddannelse inden for teknisk videnskab, som bliver ansat i sektoren.

Læs mere på temasiden om bioteknologi.