Stærke hypoteser
Der er i THOCA-projektet udgravet mere end 5.000 stenredskaber. De ældste artefakter fundet til dato er ved hjælp af kosmogen radionuklid-datering anslået til at være ca. 500.000 år gamle. Arkæologer har studeret det færdighedsniveau, det har krævet at lave de forskellige stenredskaber – fordi mere avanceret fremstilling af redskaber er knyttet til senere stadier af menneskelig evolution. Indsigten i det påkrævede færdighedsniveau kan således hjælpe med at fastslå, hvilken type mennesker der har lavet dem.
Indtil videre er gruppen ikke stødt på gammelt menneske-DNA i udgravningerne i Khovaling. For at identificere, hvilken art af mennesker der højst sandsynligt har lavet redskaberne, må forskerne derfor sammenligne de teknikker, der er brugt til at fremstille stenredskaber fundet i Tadsjikistan, med teknikker, der er brugt til at fremstille stenredskaber fundet i Mellemøsten.
”Det vil forhåbentlig fortælle os, hvilken slags mennesker der migrerede gennem Centralasien på vej videre østpå til Kina og Sibirien og i sidste ende ind i Amerika,” siger Jan-Pieter Buylaert.
At rykke grænserne
Eksperterne på DTU Risø er ikke ukendte med videnskabelige landvindinger. I 2008 forbedrede en gruppe forskere derfra sammen med Andrew Murray fra Aarhus Universitet de eksisterende luminescensdateringsteknikker, hvilket gjorde det muligt at datere løss, der var hele 250.000 år gammelt, sammenlignet med 50.000 år tidligere.
Jan-Pieter Buylaert håber, at arbejdet i Tadsjikistan vil bane vejen for lignende gennembrud. En postdoc i projektet arbejder f.eks. på at finde nye måder at udvide aldersintervallet for luminescensdatering yderligere.
”Vi forsøger virkelig at skubbe den næste grænse til en halv million år i prøverne fra Tadsjikistan. Det ville virkelig være en bedrift. Ikke kun for THOCA, men også for andre udgravninger rundtom i verden,” tilføjer han entusiastisk.
På Oslo Universitet leder en ph.d.-studerende efter spor af afføring fra mennesker i de forskellige jordlag. Han håber at bruge en særdeles stabil biomarkør (en kolesterolforbindelse) i afføringen til at påvise, hvordan befolkningstætheden har ændret sig gennem tiden. Andre har vist, at denne tilgang kan bruges, når man studerer et tidsspand på nogle få titusinder af år. THOCA håber at kunne udvide tidsspandet til mere end en halv million år.
Jan-Pieter Buylaert ved godt, at holdet måske ikke er i stand til at indfri alle de ambitiøse mål, det har sat sig. ”Sådan er videnskab. Vi skal ikke narre os selv til at tro, at vi vil være i stand til at gøre alt. Men vi vil gøre et forsøg.”