Foto: Vibeke Hempler

Ny kampagne: Tal om det

Polyteknisk Forening står bag kampagnen ’Tal om det’, der oplyser studerende om, hvor de kan få hjælp, hvis de har oplevet krænkende adfærd.

Langt de fleste steder på campus er der en god tone. Men hvis man oplever en uacceptabel adfærd, er det vigtigt at vide, hvad man kan gøre. Derfor sætter DTU nu fokus på, hvor man kan henvende sig, og hvilke rettigheder man har, hvis man oplever, at ens grænser bliver overskredet. Det skal være med til at gøre det nemmere at tale om krænkelser og give de studerende den rigtige hjælp fra start.

Bag kampagnen står studenterorganisationen Polyteknisk Forening (PF) - med Afdelingen for Uddannelse og Studerende (AUS) som bidragsyder. Rektor Anders Bjarklev hilser kampagnen velkommen:

”Vi har et system, hvor man er sikret 100 procent fortrolighed, og det er afgørende, at alle ved, hvad man kan gøre for at komme mistrivsel og chikane til livs. En vigtig del af at ændre usunde kulturer er nemlig at tale om det. Derfor vil jeg opfordre enhver, der har følt sig krænket, til at tale om det – kun sådan kan vi ændre en uacceptabel kultur.”

Hvor går jeg hen?
Formålet med kampagnen er, at ingen studerende skal være i tvivl om, hvor de kan gå hen, hvis de oplever noget ubehageligt. Og Elisabeth Heegaard, der er socialpolitisk koordinator i PF, håber, at kampagnen vil give flere mod på at henvende sig, fordi den viser, at DTU og PF tager krænkende adfærd alvorligt.

Et af de steder, hvor studerende får hjælp og vejledning er i Afdelingen for Uddannelse og Studerende (AUS). Her sidder studievejlederne Heidi Berggren Brøndal Pedersen og hendes kollega Kathrine Hougaard Madsen. Begge har flere års erfaring med at rådgive unge og har gennemført en psykiatrivejlederuddannelse.

”Jeg oplever studerende, der er i tvivl om, hvor de skal henvende sig. Jeg oplever også studerende, der ikke ønsker at stå frem med deres navn og frygter, at de ikke er garanteret anonymitet, hvis de kommer til mig for at fortælle, hvad de har været udsat for. Til dem kan jeg sige, at vi garanterer de studerende anonymitet, hvis de ønsker det,” siger Heidi Berggren Brøndal Pedersen.

Ingen emner er for små

Hun lægger vægt på, at ingen emner er for små til, at man kan henvende sig. Man kan tale om alt – lige fra bekymringer og utryghed til at foretage en anmeldelse. Vælger en studerende at anmelde en anden person for krænkende adfærd, er det dog nødvendigt at stå frem med sit navn, hvis AUS skal gå videre med sagen. AUS skal nemlig se på hændelsen fra både den krænkede og krænkerens side, så ingen bliver hængt ud for noget, de ikke har gjort.

Konsekvenser for krænkende adfærd


”Vores opgave er at hjælpe de studerende, der har oplevet krænkelser, videre til de rigtige instanser og ikke forværre situationen. Vi kan f.eks. henvise til krisepsykologer i HR, politiet eller læger. Vi informerer også om, at de studerende har ret til en bisidder, som f.eks. kan være en fra AUS eller en advokat, hvis de bliver afhørt eller afgiver forklaring til politiet. På den måde har de studerende en fast kontaktperson hos os, og vi kan igennem hele forløbet fungere som bisidder,” siger Heidi.

”Vi ønsker et studiemiljø, hvor alle kan færdes trygt, sikkert og behageligt. Et sted, hvor man bare kan være sig selv og ikke behøver at være bekymret over andre menneskers adfærd.”

[video:1]

3 gode råd fra konsulenterne i AUS:

1. Ingen emner er for små. Du er velkommen til at tale om både bekymringer og oplevelser, hvor dine grænser er blevet overskredet.
2. Vi tager alle henvendelser alvorligt.
3. Tal højt om det, du har oplevet. Kun på den måde kan vi ændre en uacceptabel kultur.