Foto Bax Lindhardt

To ERC Starting Grants til unge forskere

Enzymer og proteiner Solenergi Organisk kemi Materialer Materialeteknologi

To unge DTU-forskere har hver vundet et ERC Starting Grant på 1,5 millioner euro eller godt 11 millioner kroner til grundforskningsprojekter.

Efter publicering af denne nyhed har endnu en DTU-forsker modtaget et ERC Starting Grant. Lektor Luca Laraia fra DTU Kemi har fået en bevilling, der skal give ny viden om kolesteroltransportproteiners betydning for sundhed og sygdom.

Starting Grants fra European Research Council (ERC) tildeles talentfulde unge forskere tidligt i deres karriere. Ifølge ERC er opfindsomhed, risikovillighed og banebrydende forskningsidéer afgørende for at modtage finansiering.

Med bevillingerne kan forskerne opbygge deres egne forskerhold og sammen med en gruppe postdocs og ph.d.-studerende skabe banebrydende forskningsresultater.

Syv forskere baseret i Danmark har modtaget ERC Starting Grants i år. I alt har 397 unge forskere over hele Europa fået Starting Grants, og den samlede investering fra ERC er på 619 millioner euro.

De to forskere fra DTU er Sophie Beeren og Andrea Crovetto.

Sophie Beeren er lektor ved DTU Kemi.

I hendes projekt – ENZYME-DCC – vil Sophie Beeren udforske en konceptuelt ny tilgang til at bruge enzymer til kemisk syntese. Metoden kombinerer værktøjer og koncepter fra syntetisk kemi med enzymologi. I denne nye metode katalyserer reversible enzymer reaktioner og genererer komplekse dynamiske blandinger af interkonverterende produkter. Såkaldte skabelonmolekyler tilsættes derefter for at genkende og vælge de ønskede produkter fra blandingerne.

I naturen definerer biomolekylære skabeloner resultaterne af enzymatiske reaktioner i nogle af de mest fundamentale biologiske processer, såsom DNA-replikation, transkription og translation. Dette projekt undersøger muligheden for at bruge syntetiske (kunstige) skabeloner til at styre enzymatiske reaktioner og få adgang til andre stoffer end dem, der dannes naturligt.

Læs mere om Sophie Beerens forskning.

Andrea Crovetto er i øjeblikket Marie Curie-stipendiat ved Helmholtz-Zentrum Berlin i Tyskland og National Renewable Energy Laboratory (NREL) i USA. Til april flytter Andrea Crovetto til DTU Nanolab.

I sit projekt – IDOL – vil Andrea Crovetto tage fat på det grundlæggende spørgsmål: Hvor kan vi finde et materiale med præcis den ønskede funktionalitet fra den enorme pulje af de mere end en billion materialer, der findes?

Det centrale redskab til at svare på spørgsmålet vil være en on-demand eksperimentel database over materialeegenskaber. Databasen vil blive fodret med high-throughput kombinatoriske eksperimenter, der er designet og fortolket af en blanding af menneskelig og kunstig intelligens.

Den indsigt, som dette projekt genererer, vil føre til udvikling og afprøvning af et nyt solcellemateriale indeholdende svovl og fosfor. Dette materiale vil kunne overvinde nogle problemer med den nuværende generation af solceller.

Læs mere om Andrea Crovettos forskning.

Om ERC Starting Grant

Formålet med ERC Starting grant er at støtte yngre, dygtige forskere, når de er ved at opbygge deres eget forskningsteam.

  • Man skal have en ph.d.-grad, der er mellem 2-7 år gammel for at søge.
  • For at være egnet skal man have mindst en vigtig publikation som enten hovedforfatter eller uden ph.d.-vejleder.
  • Men også på andre måder skal man demonstrere, at man er en lovende forsker, der allerede har bidraget til sit felt og har et CV, der viser, at man har været inviteret som taler ved konferencer, har modtaget priser, været redaktør, har organiseret konferencer osv.
  • Man skal minimum kunne dedikere 50 procent af sin arbejdstid til et ERC-projekt. Min. 50 procent of ERC-arbejdstiden skal foregå i et EU-Iand eller et land, der er associeret med Horizon 2020.
  • Man kan søge om op til 1,5 mio. Euro i op til fem år. Desuden kan man søge om 500.000 euro, hvis man har brug for at købe særligt udstyr, købe sig adgang til forskningsinfrastruktur, eller hvis man har brug for at flytte særligt udstyr til Europa i forbindelse med sit ERC-projekt.

Kilde: Styrelsen for Forskning og Uddannelse.