DTU´s renrum til chipproduktion er blevet en efterspurgt platform for udvikling og produktion af nano- og mikrochips. Flere store virksomheder står i kø til at leje flere kvadratmetre i renrummet, og med NATO´s beslutning om at etablere et kvanteteknologisk center i Danmark, med testfaciliteter og en innovationshub på DTU, øges behovet for mere plads. DTU har fremlagt et projekt om en fordobling af renrummet.
”De kommende NATO testfaciliteter på DTU afspejler at nano- og chipteknologi er blevet afgørende i det digitale samfund. Danmark og DTU har en internationalt ledende position inden for forskning i kvanteteknologi, og danske virksomheder er verdensførende inden for udvikling og produktion af specialiserede chips og komponenter. Hvis Danmark skal fastholde denne styrkeposition, så er der brug for yderligere renrumskapacitet, og at vi giver plads til de erhvervsmuligheder, der opstår,” siger prorektor på DTU Rasmus Larsen.
Forslaget om at udvide renrummet, som er en del af Nationalt Center for Nanofabrikation og -karakterisering, er baseret på et præ-projekt, hvor DTU har kortlagt behovet. På den baggrund foreslår DTU med støtte fra Dansk Industri og Dansk Metal en udvidelse af faciliteten med ca. 3.600 m2 - heraf cirka 700 m2 renrum, 900 m2 understøttende arealer, 300 m2 lærings- og innovationsmiljø, samt fordelings- og tekniske arealer.
Virksomheder står i kø
Renrummet blev senest udvidet i 2000 og 2003 og DTU råder i dag over 1.350 m2 renrum med en lang række maskiner til fremstilling af sensorer og mikrochips, f.eks. litografi og deponering. Direktør på DTU Nanolab Jörg Hübner forklarer, at der siden er stoppet mere udstyr ind i renrummet, og at der ikke er plads til mere udstyr og dermed til at huse flere teknologier, store forskningsprojekter og de 30 virksomheder, som i dag bruger faciliteterne.
”Virksomheder står i kø til at få mere plads og flere ønsker at leje sig ind på vores maskiner, eller at få mulighed for at medbringe eget udstyr. Det vil vi gerne imødekomme, samtidig med at vi ønsker at fremtidssikre os og skabe et miljø, hvor der er plads til nye teknologier, så forskerne kan ansøge om nye forskningsprojekter, de kan udføre i renrummet,« siger Jörg Hübner.
Renrum skaber vækst
DTU´s projekt om at udvide renrummet er beskrevet som et offentligt-privat samarbejde, hvor det offentlige bidrager med bygnings- og renrumsfaciliteter, og private virksomheder lejer sig ind og bidrager med avancerede maskiner i laboratoriet. Der er ikke, i aftalen med NATO afsat konkrete midler til finansiering af nye renrumsfaciliteter, men der vil med innovationshub’en opstå en øget kommerciel brug af DTU´s renrum, og dermed vil businesscasen for en udvidelse også være stærkere.
Udvidelsen af renrummet forventes derudover at skabe vækst i danske virksomheder, der efterspørger mikro- og nanoteknologiske chips, bl.a. Danfoss, Grundfos, Novo Nordisk, Microsoft, høreapparatindustrien m.fl., som samarbejder med DTU om forskning og innovation inden for mikro- og nanofabrikation.
Jörg Hübner vurderer, at Danmarks forskning i højtspecialiserede mikro- og nanochips vil styrke Danmark som handelspartner på det internationale marked, hvor leverancer af chip til industrien kan blive ramt af forsyningsproblemer fra de store producenter i Asien og USA.
”Danmark er for lille et land, til at det kan betale sig, at vi med egne midler etablerer en masseproduktion af chips her i landet. Men vi står stærkt, hvis vi har højtteknologiske chips at bytte med. Og med et signal om at Danmark satser på chipindustrien, kombineret med ekspertise og uddannelser i verdensklasse, er der en mulighed for at større chipproducenter vil se i retning af Danmark og etablere sig her. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer forskerne adgang og ledig kapacitet, så de kan ansøge fonde om nye projekter i renrummet. På den måde fastholder vi et flow af ny teknologi, ekspertise, uddannelse i verdensklasse og stærke kompetencer ud i virksomhederne,” siger Jörg Hübner.
Chipbranchen vokser
Mikro- og nanoteknologisk chipfremstilling i form af halvlederchips og mikroprocessorer er hovedkomponenter i moderne teknologi fra industrirobotter, mobiltelefoner og energieffektivisering til kvanteteknologi og til selvkørende biler. Branchen er vokset med 20-30 procent de seneste år, og danske virksomheder er verdensførende inden for udvikling af specialiserede chips, der kan behandle sensoriske data, lys, lyd, kemiske stoffer, vibrationer og afstande til andre objekter.
DTU forventer, at udvidelsen af Nationalt Center for Nanofabrikation og –karakterisering, og dermed renrummet, kan gennemføres inden 2025, hvis der sikres offentlig og privat finansiering.