Små produktioner af chips til måleudstyr kan være en kvalitetsfølsom vare at bestille hos internationale leverandører. Det er baggrunden for at startup virksomheden SBT Instruments har lejet sig ind i DTU's renrum, hvor de producerer en chip til måleapparatet BactoBox, der anvendes til at måle bakteriekoncentrationer i prøver på få minutter. Produktionen i Danmark sikrer SBT Instruments kontrol med kvalitet og stabile leverancer, og det er afgørende for de virksomheder, der har købt en BactoBox og skal have skiftet produktets flowcelle-chip ved hver 250. måling.
”Vi er helt afhængige af at kunne levere nye flowceller til vores kunder, så de kan foretage deres målinger. Vi har tidligere fået dem fremstillet i udlandet, men som en mindre kunde hos de store producenter har vi oplevet problemer med både lange ventetider og kvalitetsproblemer, og det kan vi ikke leve med. Derfor har det afgørende betydning for os at kunne gå i renrummet og selv have styr over kvalitet og leveringstidspunkt,” siger CEO og medstifter af SBT Instruments, Gustav Skands.
Lejer maskiner i renrummet
SBT Instruments er en af de i alt 250 kunder, der benytter maskiner og lokaler i DTU Nanolab's renrum, hvor den filtrerede luft udskiftes to gange i minuttet og har en meget lav koncentration af luftbårne partikler. Produktion af flow celler og mikrochips skal foregå i rene rum for at forhindre, at støvpartikler forurener de mikro- og nanostrukturer, som forskere og virksomheder fremstiller. Alle der arbejder i renrummet skal derfor bære heldragt, hætte, støvler, handsker, og må ikke spise, drikke eller bruge mobiltelefoner.
Store virksomheder lejer ofte et afskærmet område af renrummet, mens SBT Instruments lejer sig ind for at kunne benytte særlige maskiner til at producere deres flow celle.
”Det er sindssygt dyrt at etablere vores eget renrum, og derfor er det helt afgørende for en virksomhed som vores, at vi kan leje os ind. Når vi får en større økonomi, vil vi gerne have vores egne maskiner og mere plads i DTU's renrum. Det er afgørende for at vi kan udbygge vores produktion, og alternativet er, at vi må flytte noget af vores produktion til udlandet, når vi vokser,” siger Gustav Skands.
Resultat er klar på få minutter
SBT's BactoBox er baseret på en ny tilgang til at måle bakterier i en prøve. Hvor den traditionelle optælling foretages på agarplader i petriskåle, og tager 1–3 dage, så er BactoBox baseret på en impedans flowcytometri, hvor de tilstedeværende bakterier i en prøve føres igennem en chip, en mikrofluidisk flow celle. Inde i cellen passerer bakterierne i en kanal mellem to elektroder, der kan detektere bakterierne ud fra deres elektriske egenskaber og størrelse, der danner en slags fingeraftryk, og gør det muligt at tælle dem. Prøvens resultat er klar på få minutter.
BactoBox-teknologien er relevant for virksomheder der producerer bakterier, f.eks. til fødevarefermenteringer, eller virksomheder, som anvender bakterielle fermenteringer til at producere enzymer eller andre molekyler.
SBT Instruments blev etableret som en startup virksomhed fra DTU i 2014 og omsatte i 2021 for 7 mio. kr., primært til kunder i Europa og USA.