Vi er tilbage! Vi er atter samlet til årets begivenhed her på DTU – efter 3 år.
Jeg har glædet mig til at kunne stå her igen. Sammen med jer.
Fejre fællesskabet, den store indsats, succeserne, vores partnere.
Ja, alt det I hver især har bidraget med. For det fortjener en fejring.
I fortjener en fejring. Tusind tak!
Vi kunne have været mange flere! Vi havde desværre slet, slet ikke plads nok til alle dem, der gerne ville deltage. Vi manglede pladser.
Men måske skal vi vænne os til det: Der er mangel. Mangel på pladser til DTU Årsfest. Mangel i samfundet.
Vi mærker det på de højere priser i supermarkedet, på ventelisten til den nye elbil, på energi- og gaspriserne. En ny virkelighed er ved at melde sig.
Måske skal vi vænne os til noget, som de færreste af os har nogen erfaring med: Mangelsamfundet, som er et resultat af en tragisk krig i Ukraine, en pandemi, klimatilpasninger som nu virkelig haster.
Men, hvis vi skal gøre noget ved mangelsamfundet, så nytter det ikke, at det også er et samfund med ingeniørmangel!
For det er jo lige netop ingeniørerne, som skal bidrage til at løse disse problemer, komme med de innovative løsninger, gøre en forskel.
Verden forandrer sig.
DTU gør noget ved din verden!
Det er DTU’s fornemste opgave at uddanne mennesker, at forske og udvikle teknologiske løsninger til gavn for samfundet – til det bedre.
Vi kalder det teknologi for mennesker. Det har været vores mission siden 1829. Meget har forandret sig siden da, men det giver stadig mening at uddanne ingeniører!
Som vi har fået så rigt illustreret de seneste år, så kan det være meget forskelligt, hvad samfundet har behov for.
Coronadiagnosticering, ja tak. Bedre kræftbehandling, ja tak. Teknologi til at lagre energi, ja tak. Teknologi til at indfange CO2, ja tak.
Verden står over for en grøn omstilling. Vi skal blive en bæredygtig verden. Den seneste rapport fra FN’s Klimapanel slår fast, at den globale CO2-udledning bør toppe aller-allersenest i 2025, og så skal den falde hurtigt og drastisk, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at begrænse den globale opvarmning.
Det er om 3 år. 3 år!
Og vi har en ny virkelighed, hvor vi på rekordtid skal sikre en fremtid uden gas og andre fossile brændstoffer fra Rusland.
Vi har travlt. Ja, vi har faktisk styrtende travlt!
Vores ukrainske medborgere ved om nogen, at problemerne er reelle, og at kampen skal kæmpes hver eneste dag.
Vi har i de sidste 2 år oplevet – og oplever – at når det virkelig gælder – når der kommer en pandemi, når der er krig i Ukraine – så kan vi som samfund stå sammen og udrette, hvad vi ikke havde troet muligt.
Men når det kommer til klimaet og den grønne omstilling, så er det som om, at vi har lidt sværere ved at forstå alvoren.
Vi står i stampe. Vi lader os vildlede af detaljer, og vi mister overblikket. Vi forstår som samfund ikke, at det er absolut nødvendigt, at vi gør vores yderste – dag ud og dag ind, år ud og år ind – for at komme i mål.
At der skal handles! Og det kræver ingeniører! Dygtige ingeniører!
Det forstår vi på DTU.
Så da Folketinget sagde, at vi skulle rykke ud i landet og nedlægge studiepladser i byerne, så foreslog vi fortsat at uddanne alle de ingeniører, vi kunne på vores hovedcampusser samtidig med, at vi ville uddanne ude i landet. For Danmark mangler ingeniører!
Og derfor står vi nu i dag og ligner et stort spørgsmålstegn: Hvorfor er det, at folketingsflertallet ønsker, at vi skal uddanne 500 færre ingeniører på vores hovedcampusser i 2030, end vi har gjort de sidste 2 år? For Danmark mangler ingeniører!
Ja, undskyld mig, men har politikerne styr på de langsigtede mål? Har de overblikket? Er dette at sætte alle vores kræfter ind?
For vi står over for de største udfordringer, som vores samfund har stået overfor i årtier. For Danmark mangler ingeniører!
Lad nu DTU, lad nu os, gøre vores del af arbejdet, kære politikere! Vi lover at gøre det så godt som overhovedet muligt – og håber, at I kunne gøre det samme!
Jeg er for eksempel stolt af DTU’s input til udflytningsplanen: Ingeniører til hele Danmark:
Her opretter vi blandt andet DTU – Digital Twin University, som vil være en digital uddannelse til alle, der kan og vil tage en uddannelse på DTU - uanset hvor de bor i landet.
Vi starter med én diplomuddannelse, én bacheloruddannelse og én erhvervskandidatuddannelse – så der vil også være rig mulighed for samarbejde med erhvervslivet. På kort sigt i Danmark, på lang sigt i hele verden.
Jeg vil også fremhæve Residential Colleges, som vil blive oprettet rundt omkring i landet sammen med de andre universiteter, i samarbejde med det lokale erhvervsliv og institutioner.
Her vil de studerende og forskerne kunne bo og mødes i samarbejde med lokale virksomheder om opgaver, praktik og projekter.
Vi starter med Skive, Kalundborg, Fehmern og Bornholm. På Bornholm har vi allerede et stærkt engagement, men nu går vi endnu stærkere ind for at bidrage til at forløse det enorme potentiale, som Bornholm har som den første energiø.
Sammen kan vi skabe bedre løsninger.
Jeg er optimist. Det nytter. Og det giver mening.
Hvorfor tror jeg det?
Fordi ved hver semesterstart ser jeg de studerende i øjnene og ser deres engagement. Deres virkelyst, deres tro på at de skal gøre en forskel.
Forskerne bruger en stor del af deres liv på at skabe løsninger, lave innovation, gøre en forskel.
Som når rumteknologi også kan redde kvinder fra brystkræft.
Som når den utrættelige videreudvikling af test- og demonstrationsanlæg til Power-to-X-teknologierne tager fat, så Power-to-X teknologierne bliver modnet, bliver til reelle alternativer, som vi kan bruge – og som vi har råd til.
Fordi virksomheder, startups, vores partnere gang på gang viser, at sammen kan vi mere.
Viden skaber fremtiden.
Når vi skal modne teknologier til den grønne omstilling, hvad er svaret? Forskning.
Når vi skal udvikle kvanteteknologi til vores sikkerhed, hvad er svaret? Forskning.
Når vi skal være sundere, blive raske hurtigere, klare en pandemi, hvad er svaret? Forskning.
I denne sal ved vi godt, at forskning og teknologi gør en forskel. Men står det klart for alle andre? Kan vi gøre det mere klart? Kan vi deltage mere i den offentlige debat? Bruge vores engagement, vores passion til at forklare, eksemplificere, kvalificere, så alle forstår det? For det er nødvendigt.
Vi har brug for den grundlæggende forståelse, en tro på fakta, videnskab og teknologi.
Vi har brug for den nødvendige prioritering af forskning, altså en opprioritering – så vi kan sikre den høje kvalitet af vores ingeniører.
På DTU laver vi forskning i verdensklasse.
Forskning som også er grundlaget for uddannelsen af vores innovative ingeniører. De ingeniører som går ud i samfundet, ud i industrien, ud i virksomhederne. Her omsætter de forskningen til vækst og velfærd, til bedre konkurrenceevne, til grøn omstilling.
Ja, vi ser det tydeligt nu i disse tider: Forskning skal sikre vores frihed.
Derfor skal vi have flere ingeniører.
I dag står vi i et forandret Europa. En forandret verden.
Og aldrig har årsfesten, arbejdet i auditorierne, i laboratorierne, de sene nattetimer, de mange forsøg, ansøgningerne, artiklerne, samarbejderne – ja, aldrig har det hele givet mere mening end nu.
Aldrig har I studerende, I forskere og undervisere, I – mine kolleger, vores samarbejdspartnere givet mere mening end nu.
Aldrig har ingeniørerne givet mere mening end nu.
Teknologi for mennesker giver mening.
Verden forandrer sig. Verden forandrer os. Men vi forandrer også verden.
DTU gør noget ved din verden!
God årsfest!