Novo Nordisk Fonden har den 21. september offentliggjort en investering på 1,5 milliarder til at bygge Danmarks første kvantecomputer. Arbejdet skal ledes af Niels Bohr Institutet (NBI) på Københavns Universitet og løbe over de næste 12 år. DTU bliver en af de afgørende samarbejdspartnere, der skal få projektet til at lykkes.
Ambitionen er, ifølge fondens pressemeddelelse, at Danmarks første fuldt funktionsdygtige alment anvendelige kvantecomputer vil være tilgængelig i 2034.
”Med denne langsigtede bevilling ønsker vi at gøre Danmark til verdens førende inden for kvanteforskning, et felt med et enormt potentiale. Vi vil skabe, modne og udvikle teknologi, der kan løse store og aktuelle udfordringer inden for sundhed, bæredygtighed og andre områder,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, adm. Direktør i Novo Nordisk Fonden.
Udover Niels Bohr Institutet deltager forskere fra Aarhus Universitet, University of Toronto (Canada), Massachusetts Institute of Technology (USA) og DTU i projektet. Det er i udgangspunktet DTU Electro og DTU Nanolab, som vil komme til at bidrage. DTU’s prorektor Rasmus Larsen glæder sig over den store investering til udviklingen af den første danske kvantecomputer:
”Timingen er helt utroligt god. For det første er vi forskningsmæssigt på et niveau, hvor det her overhovedet kan lade sig gøre. For det andet, og nok så vigtigt, så er flere og flere danske virksomheder det man kalder ”quantum ready”, det vil sige klar til at implementere og anvende kvanteteknologi. Danmark er allerede godt med, og der er mange aktiviteter i gang på DTU, som skal få kvanteteknologier ud og i brug i samfundet. Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden er et kæmpe rygstød til at danske universiteter og virksomheder virkelig får mulighed for at tage føringen inden for kvanteteknologi.”
Om bidraget fra DTU Electro, fortæller professor Leif Oxenløwe:
”Vi vil fungere som en art ”satellit” for projektet. Det bliver blandt andet vores opgave at udvikle de optiske chips, som kan håndtere og behandle de optiske qbits, som udvikles på Niels Bohr Institutet. Det vil sige, at vi skal designe fabrikere, teste og demonstrere optiske kvantecomputerchips,” siger han.
Derudover kan det forventes, at DTU Nanolab vil forestå en del af fabrikationen af de chips, som skal indgå i kvantecomputeren.