Mødet mellem himmel, fjord og åbne vidder gør DTU Risø Campus til et sted, hvor det næsten er umuligt ikke at tænke store tanker. Med en ny smuk bygning, der nærmest suger den rå natur ind, er mulighederne ikke blevet mindre, tværtimod. Ved at samle forskning i materialevidenskab i én bygning fremfor for tre forskellige, er der skabt en ny synergi i laboratorierne.
”Vores nye faciliteter understøtter vigtigheden af, at DTU Risø Campus er ”the place to be”, når der skal forskes i vindenergi – en vigtig brik i den grønne omstilling. Vi har fået opgraderet vores laboratorier og mærker, hvordan det giver et løft til forskningen. Når du bevæger dig gennem bygningen fra fiberlab gennem mikrolab til testlab er det tydeligt, at brugernes behov er tænkt ind i bygningen,” fortæller Tom Løgstrup Andersen, chefudviklingsingeniør DTU Wind.
For nuværende og kommende studerende er gode forhold også tiltrækkende. Det er vigtigt for de studerende at mærke det sus, der omgiver Risø. I 2030 flytter de to kandidatuddannelser i Bæredygtig Energi og Vindenergi til DTU Risø Campus.
Prisvindende byggeri i naturterapeutiske omgivelser
Bygningen er blev hædret med prisen Årets Byggeri 2022 i kategorien Erhverv, netop fordi bygningen er mere end bare en bygning. I sin vurdering har dommerkomiteen bag Årets Byggeri lagt vægt på, at byggeriet giver mere til samfundet end bygningen i sig selv.
”Det er med stolthed, at DTU's nye Material Lab 171 modtager en anerkendende pris som Årets Byggeri. Bygningen og dens nye faciliteter bidrager til at realisere de campusplaner, vi har for DTU Risø Campus. Det er lykkedes at skabe en facilitet, der understøtter forskning inden for Vindenergi, som er DTU Risø Campus’ varemærke. Og så passer bygningen smukt ind i de omkringliggende omgivelser," siger universitetsdirektør Claus Nielsen.
Forskning i højsæde
Risø er en vigtig brik i at kunne udføre vindenergiforskning, som kræver plads og mulighed for at eksperimentere. I Material Lab 171 bidrager forskere og teknikere til at udvikle, optimere og kvalitetssikre vindenergiområdet. De har fokus på materialevidenskab, og hvordan de materialer vindmøllevingerne fremstilles af kan udnyttes bedst muligt. Når en mere end 50 tons tung vinge kan dreje rundt og producere livsvigtig grøn energi, er det blandt andet fordi forskere fra DTU Wind har testet, udviklet og undersøgt materialernes holdbarhed gennem mere end 40 år.
Fordi vindenergi er en af fremtidens vigtigste energikilder, skal udviklingen accelereres. I laboratorierne undersøges der blandt andet på vinger fra verdens ældste offshore vindmøllepark Vindeby på Lolland. Det som forskere og teknikerne på Risø er optaget af er, hvordan vingen har klaret 25 års hårdt arbejde. Den viden skal bruges til at styrke fremtidens produktion af vindmøller og deres robusthed. Et andet vigtigt element i fremtidens vindenergi er muligheden for genanvendelse af materialer fra vingerne. For nok er energien fra vindmøllen grøn, men selve produktionen af vindmøller skal også gerne være bæredygtig på alle parametre.
Forskning i vindenergi handler både om alt fra de mindste detaljer til de største vinger, men fælles er at videnskaben er vigtig, på højeste niveau og et væsentligt aftryk i den grønne omstilling. Med de rette betingelser kan DTU Wind derfor fortsat være et unikt og førende forskningsmiljø.