Power-to-X er nøglen, der kan låse op for det gigantiske potentiale i grøn strøm. Derfor var det med stor glæde, at DTU og Aalborg Universitet i december kunne annoncere det nye CAPeX-pionercenter, der skal samle førende eksperter og kompetencer inden for feltet fra de danske universiteter og tre internationale universiteter. Pionercentret har 300 mio. kroner i ryggen fra fem danske fonde.
En vigtig del af centret er etableringen af et CAPeX Academy, der skal uddanne omkring 50 ph.d.’er og 50 postdocer gennem centrets 13-årige levetid. Fremover bliver der nemlig et større behov for at opdyrke fremtidens ”Power-to-Xperts”, der især får brug for kompetencer på tværs af en række discipliner.
”Det er de eksperter, der skal bære forskningen frem, men også den industrielle udvikling inden for de nye teknologier, der skal udvikles for Power-to-X. Og nogle af de kompetencer, der skal bruges de næste 10-20 år skal genereres på en anden måde, end vi gør i dag,” siger Tejs Vegge, der er professor på DTU og leder af CAPeX.
I takt med at Power-to-X-industrien begynder at buldre frem, vil der blive brug for langt flere eksperter inden for feltet, end der er i dag.
”Hvis man kigger på de nye materialer og grønne teknologier, vi begynder at kunne udvikle nu, så skal de mere end 1000-dobles for at have en global impact. Det vil sige, at der både skal være forskere, der eksempelvis kan udvikle mere effektive katalysatorer, men også nogen, der arbejder i industrien, der kan producere dem hurtigere og billigere, og på en helt anden skala, end man gør i dag,” siger Tejs Vegge.
Og her er uddannelse og dygtiggørelse helt essentielt.
”Det er ikke nok ’bare’ at designe verdens bedste katalysator – den skal også kunne produceres bæredygtigt og kunne skaleres til at imødekomme de globale udfordringer. Og det kræver nye måder at tænke på, og det er den type eksperter, vi vil være med til at træne,” siger Frede Blaabjerg, professor på Aalborg Universitet og co-lead af CAPeX.
Potentiale for nyt dansk erhvervseventyr
Uddannelsen af fremtidens eksperter skal være med til at sætte fart under forskningen og ofte bringer de et nyt perspektiv med sig.
”Vi har arbejdet med de her ideer i flere år, og jeg kan se, at når de nye studerende kommer ind, så sker de store kvantespring. For de har en kreativ nysgerrighed og open mindedness, der gør, at de har nye måder at se tingene på. Så uddannelse er helt afgørende for at vi kommer i mål,” siger Tejs Vegge.
Potentialet i at uddanne 100 nye eksperter inden for Power-to-X vil også afspejle sig i erhvervslivet, forudsiger Tejs Vegge.
”Der snakkes meget om Danmarks vindeventyr, men hvis den grønne strøm, Power-to-Xperterne og materialerne er til rådighed, så kan der godt komme 5-10 nye virksomheder inden for Power-to-X, der kan blive til det næste Vestas eller Topsøe,” siger han.