Uddanner højt specialiserede ingeniører
At have et universitet ’i baghaven’, som er verdensførende inden for bioteknologi, giver også en anden fordel for en virksomhed som Novozymes, nemlig det tætte samarbejde om og med de studerende, pointerer Claus Crone Fuglsang.
”Vi lærer noget af dem, og de lærer noget af os, ligesom vi kan rekruttere kvalificeret arbejdskraft, når de er færdiguddannet. Men vigtigst er næsten, at vi bliver en del af hinandens netværk, og det er yderst værdifuldt, da et stærkt netværk nærmest virker som en accelerator for yderligere samarbejde,” siger Claus Crone Fuglsang.
På uddannelsesområdet tilbyder DTU, ud over både bachelor- og kandidatuddannelser inden for bioteknologi, desuden en række studielinjer, hvor man kan specialisere sig inden for fremstilling af biofarmaceutiske lægemidler i samarbejde med North Carolina State University i USA, eller man kan vælge en linje inden for præcisions fermentering, hvor programmet omfatter både kandidatstuderende, ph.d.-studerende og efteruddannelse af industriens medarbejdere.
For første gang tilbyder DTU i 2023 desuden den nye fireårige erhvervskandidatuddannelse Biomanufacturing med base i Kalundborg, hvor man finder Skandinaviens største bioindustrielle klynge. Her skal de studerende samarbejde med klyngens virksomheder, der omfatter bl.a. Novo Nordisk, Novozymes, Saint-Gobain Gyproc, Chr. Hansen og mange flere. Målet er imødekomme industriens stigende behov for højt kvalificerede ingeniører, der kan drive de komplicerede processer, der foregår i en biobaseret produktion.
DTU råder over unikke faciliteter
DTU’s tredjeplads på ranglisten er også muliggjort af universitetets unikke faciliteter. Ud over moderne og avancerede laboratorier til bl.a. genmodificering af mikroorganismer (GMMO) og højteknologiske værktøjer som CRISPR, råder universitetet også over robotter og supercomputere til generering og håndtering af de enorme datasæt som bioteknologisk forskning i stigende grad producerer.
Hvad enten målet er at få mikroorganismer til at fremstille kemikalier, grønne brændstoffer, medicin, nye fødevarer eller fange CO2, så kan ingen bioteknologiske løsninger bruges, hvis ikke de kommer ud af laboratorierne. Derfor skal de designes til at kunne opskaleres, så de en dag kan producere i et fabriksanlæg.
Til denne afgørende opskalering rummer DTU stærke forskningsmiljøer med helt særlige kompetencer og faciliteter, heriblandt Pilot Plant ved DTU Kemiteknik på Lyngby Campus.
Pilot Plant rummer i alt otte store forsøgshaller med tilhørende laboratorier og værksteder, og der er mere end 30 forskellige eksperimentelle storskala-installationer, der repræsenterer næsten alle teknologier, fra den tungere kemiske til den finere biokemiske og farmaceutiske industri.