Da de to DTU-studerende Laila Sofie Midjord og Casper Gramhald-Nørland for nylig besøgte et sjællandsk rehabiliteringscenter, var det egentlig for at tale med stedets ergoterapeuter om deres nye, specialdesignede drikkeglas: DrinkSaver.
DrinkSaver ligner umiddelbart et helt normalt glas, men har indbygget et skjult kurveformet ’låg’, som dirigerer væsken tilbage i glasset igen, så man ikke spilder. Det er nyttigt, hvis man f.eks. ryster på hånden eller får pludselige bevægelser, og løsningen egner sig derfor særlig godt til personer med bevægelseshandicap som cerebral parese og Parkinsons sygdom.
Under Casper og Lailas besøg mødte de en 40-årig mand, der havde motoriske udfordringer og sad i kørestol på grund af en tidligere hjerneblødning. Han fortalte dem, at hans armes ufrivillige bevægelser gør, at han må drikke alt lige fra kaffe til øl af et sugerør for ikke at spilde. Casper og Laila lod manden hælde en cola op i den DrinkSaver-prototype, de havde medbragt, som han derefter drak af. Glasset fløj rundt i luften, men til mandens store overraskelse blev ikke en eneste dråbe spildt.
”Det var en stor lettelse for ham. Han beskrev det som uværdigt altid at skulle mades af en anden og drikke af sugerør. Noget så simpelt som at kunne drikke selv uden at spilde gav ham en følelse af selvstændighed og værdighed tilbage,” siger Casper Gramhald-Nørland, der efterfølgende forærede manden en håndfuld DrinkSavers til eget forbrug.
I de fem år, Casper Gramhald-Nørland og Laila Sofie Midjord har arbejdet på at udvikle DrinkSaver, har det styrende mål netop været at give personer med bevægelseshandicap og synkebesvær en normal og værdig drikkeoplevelse uden brug af traditionelle hjælpemidler. Da de forlod rehabiliteringscenteret den dag, var det derfor med en fornemmelse af at være på rette vej.
Studerende og iværksættere på samme tid
Forud for besøget ligger utallige, ulønnede arbejdstimer, omfattende spørgeskemaundersøgelser, interviews med fagpersoner, ansøgninger om funding og tests hos private og på plejehjem. Alt sammen koordineret ved siden af, og nogle gange i samspil med, det fælles fuldtidsstudie på studieretningen Design og Innovation på DTU.
”Vi har brugt meget tid på det her ud over studiet. Men vi har også fået lov til at integrere en stor del af arbejdet med DrinkSaver i selve studiet. Vi har f.eks. haft specialkurser, hvor vi både har deltaget som studerende og som projektansvarlige fra en virksomhed, og nu skriver vi vores speciale, hvor vi bruger DrinkSaver som case,” siger Laila Sofie Midjord.
Det var også på studiet, at selve idéen til Drinksaver opstod. På første semester fik de studerende til opgave at gøre festivaler mere tilgængelige for personer i kørestol. Talen faldt hurtigt på, hvor besværligt det måtte være for en kørestolsbruger både at skulle håndtere en kørestol og et fyldt fadølsglas midt på en mennesketæt festivalplads. Det førte til udviklingen af den første udgave af DrinkSaver: et skvulpsikkert fadølskrus til brug på festivaler. Men så kom corona.
”Mange af vores partnere stoppede med at svare. Vi havde f.eks. en aftale med en leverandør, der gerne ville have Drinksaver implementeret på deres lager, og så de kunne sælge dem til festivaler. Men pludselig var der ingen, der var interesserede i at fylde lagrene op med andet end håndsprit og mundbind,” fortæller Laila Sofie Midjord.
Corona blev et vendepunkt, der tvang de to iværksættere til enten at droppe idéen eller tænke nyt. Udfaldet blev en videreudvikling af produktet og en udvidelse af markedspotentialet. Drinksaver gik fra at være et eventafhængigt fadølskrus til at blive et vandglas til hverdagsbrug for både private, plejehjem og andre kommunale tilbud.