Innovation

Skvulpsikkert glas skal give alle en normal drikkeoplevelse

To DTU-studerende har designet et skvulpsikkert glas, der er nemt at drikke af og kan bruges af alle – uanset handicap.

Casper Gramhald-Nørland og Laila Sofie Midjord har testet DrinkSaver-glasset på en lang række plejehjem med beboere med f.eks. synkebesvær. Her testes den oprindelige DrinkSaver-løsning, der er et skvulpsikkert fadølsglas.
Casper Gramhald-Nørland og Laila Sofie Midjord har testet DrinkSaver-glasset på en lang række plejehjem med beboere med f.eks. synkebesvær. Her testes den oprindelige DrinkSaver-løsning, der er et skvulpsikkert fadølsglas. Foto: Mikal Schlosser
Drikkeglasset Drinksaver forventes at være klar til markedet i april 2023.
Drinksaver-glasset består af et glas og et kurveformet ’låg’, som monteres nede i glasset. Låget sender skvulp tilbage i glasset igen, mens små huller i låget sikrer, at glassets væske let glider igennem, når der drikkes af glasset. Glasset er tænkt til både personer med bevægelseshandicap og til personer med synkebesvær, da al væsken kan drikkes, uden man behøver bøje nakken. Det henvender sig desuden til alle andre, da låget i glasset kan fjernes. Foto: Drinksaver

 

Design og teknologi, der inkluderer alle

Laila Sofie Midjord og Casper Gramhald-Nørlands arbejde med at gøre behov og udfordringer hos personer med funktionsnedsættelse til en styrende del af innovationsprocessen kaldes ’universelt design’.

Begrebet blev første gang formuleret i 1980’erne af arkitekt og kørestolsbruger Ronald Mace, der ville undgå stigmatisering af handicappede ved at designe løsninger, der favner flest muligt på tværs af forskelligheder.

På DTU har man siden 2019 arbejdet aktivt på at integrere princippet i undervisningen af de studerende gennem projektsamarbejdet ’Technology Leaving No One Behind’. Det har betydet, at DTU nu årligt underviser ca. 2.500 ingeniørstuderende i at udvikle universelle teknologi- og designløsninger. Flere studerende, herunder iværksætterne bag DrinkSaver, har efterfølgende startet egen virksomhed.

”Undervisningen har lært mig at få nogle aspekter ind i innovationsprocessen, som jeg slet ikke tænkte skulle med. Jeg har lært at se mig selv som én, der skal løse et problem, der er meget større end mig selv og mine egne behov,” siger Casper Gramhald-Nørland, og Laila Sofie Midjord supplerer:

”Jeg har også fået en bevidsthed om, hvordan folk, der ikke ligner mig, oplever verden. Nu lægger jeg konstant mærke til mine omgivelser og får hele tiden idéer til nye og bedre ingeniørløsninger.”

De to iværksættere forventer, at de nye glas er klar til markedet i april i år. Derfra er planen at gå fuldtid på projektet og ”få alle plejehjem i Danmark til at købe løsningen”, som visionen lyder fra iværksætterne.

Læs mere på www.drinksaver.dk.

Universelt design

DTU og Bevica Fonden har siden 2019 samarbejdet om projektet ’Technology Leaving No One Behind’. Projektets formål er at indarbejde grundprincippet i FN’s Verdensmål ’Leave No One Behind’ i strategi, forskning, uddannelse og studenteriværksætteri på DTU.

Konkret har ’Technology Leaving No One Behind’ til formål at fremme inklusion og tilgængelighed i udviklingen af nye tekniske løsninger. Det skal både ske gennem uddannelse og gennem innovationsværkstedet DTU Skylab, hvor studerende og forskere kan få råd og vejledning om opstart af egen virksomhed.

Danske Handicaporganisationer og Sammenslutningen af Unge Med Handicap er strategiske partnere i projektet, som med en stor bevilling fra Bevica Fonden nu fortsætter frem mod 2030.