”Viden er vores vigtigste råstof” sagde vores minister for nylig. I dag fejrer vi viden – videnskaben – og alle de dygtige studerende, kandidater, forskere, undervisere, kolleger og samarbejdspartnere, som tilsammen løfter DTU’s mission om at være til gavn – at lave teknologi for mennesker!
At starte og starte forfra – ja, sådan føltes meget det seneste år.
Da vi startede året, startede vi med at være hjemsendte. Og så startede en ny virkelighed med krig i Europa. Med inflation, energikrise og nyt trusselsbillede til følge.
Og økonomisk havde det desværre den meget konkrete konsekvens, at vi har måttet sige farvel til kompetente kolleger. Det har ikke været – og er ikke – let. Jeg ønsker at fremhæve og takke for den store samarbejdsvilje, den store omsorg, som mine kolleger har udvist – for hinanden og for DTU.
Vi er klar til at starte – på ny.
For, starte, det gør vi. På universitetet starter vi, på sin vis, altid.
Der starter nye studerende, et nyt studieår. Og fremtidstro, drømme og handlekraft går ind ad døren!
Vi starter nye fag og på nye opgaver for myndighederne. Vi starter nye projekter, nye forskningssamarbejder, nye startups.
For at bidrage med løsninger. Skabe en grønnere fremtid, digitalisere, producere bæredygtigt – skabe bedre liv.
Det er derfor, DTU er sat i verden.
Men, vi kan ikke løse samfundets udfordringer med mindre viden.
Vi kan ikke gøre det med 1-årige kandidatuddannelser til vores studerende.
Vi kan ikke gøre det med regeringens forslag: Forberedt på Fremtiden 1.
Med en 1-årig kandidat, står vi i Danmark for første gang over for at skulle uddanne mindre.
De studerende vil få mindre faglighed, mindre specialisering, mindre kontakt til erhvervslivet.
De vil have færre studiejobs, færre udvekslinger. Dårligere trivsel. Og samfundet, samfundet, vil få mindre kvalitet, mindre viden, mindre velfærd og vækst.
Ønsker vi det? I en tid, hvor viden, forskning og teknologi er afgørende?
Danmark mangler ingeniører.
Og hvis ingeniørerne skal have en 1-årig kandidatuddannelse, frygter jeg, at vi får endnu færre ingeniører...
For de dygtige danske studerende vil søge væk – til hvor de kan få en 2-årig kandidatuddannelse.
Og de internationale studerende, som vi så gerne vil have… Ja, de vil slet ikke komme, når de kan finde en 2-årig kandidatuddannelse et andet sted…
Det er den helt forkerte vej at gå: Vi har brug for ingeniører, flere, ikke færre.
Der er ingen grund til at gå over åen efter vand. Vi har diplomingeniørerne: De er dygtige, eftertragtede og erhvervsrettede fra dag 1.
Og så tager det 3,5 år at uddanne dem – og ikke 4 et kvart.
Skulle vi ikke bare have flere af dem?
Så, kære regering, lad os starte forfra. Have en dialog, lytte til hinanden.
For vi har meget til fælles – ja, alle os i salen.
Vi ønsker stærke uddannelser og gode kandidater på højt internationalt niveau. Vi ønsker læring gennem hele livet, fleksible uddannelsesveje og mere efteruddannelse. Vi ønsker flere internationale studerende. Flere erhvervskandidater. Vi ønsker at samarbejde – med hinanden, med erhvervslivet og industrien. Vi ønsker at gøre en forskel, være til gavn.
Det arbejder vi på hver eneste dag på DTU: Vi kalder det teknologi for mennesker.
Vi bidrager til fælles mål.
Det gør vi, når vi understøtter regeringen og deres visioner om uddannelser i hele landet med vores digitale uddannelser. De første studerende er startet på den digitale Diplomingeniør i Maskinteknik. Og til sommer starter de næste på den digitale Bachelor i Teknik – samtidig med, at de første erhvervskandidater i Biomanufacturing starter i Kalundborg.
Vi styrker Danmarks udvikling og vækst med vores Center for Absolut Bæredygtighed og Center for Kvanteteknologi. Områder, hvor Danmark står stærkt, ja endda som en af de verdensførende.
Vi bidrager til Danmarks forsvar og sikkerhed, når vi sammen med de andre universiteter og GodkendteTeknologiske Service institutter danner Nationalt Forsvarsteknologisk Center.
For der er en ny virkelighed – ikke bare derude, men også på universitetet, hvor tidligere tiders åbenhed nu behandles med varsomhed.
Og vi understøtter den grønne omstilling og målet om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030, når vi sætter farten op på Power-to-X og sammen med danske og internationale universiteter danner CAPeX, Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery.
Sammen finder vi løsninger.
Vi har, som universitetet, en unik position. På et fundament af fremragende forskning. Vi udfordrer den eksisterende viden. Vi sætter det lange lys på. For at forstå, for at handle – og for at gøre en forskel.
Derfor har vi brug for stærke studerende. Med højt fagligt niveau, med globalt udsyn. Studerende med kompetencer og indsigt til at navigere i – og påvirke! – den verden, som forandrer sig så hastigt.
Derfor må vi fremme forståelsen. Vi har brug for mennesker af alle slags, af alle kulturer, af alle nationaliteter. Jo flere forskellige blikke, vi kan kaste på udfordringerne, jo flere nye vinkler kan vi se.
Derfor har vi forskere ansat fra hele verden.
Derfor er DTU med i stærke internationale alliancer og har strategiske partnere i hele verden: Hvor vi samarbejder om alt fra teknologi og sikkerhed i Arktis – til grøn omstilling i Indien.
Når Indien skal udbygge den vedvarende energi til en kapacitet svarende til, hvad 150.000 vindmøller kan producere! Ja, så er der virkelig mulighed for at opskalere DTU’s forskning! Og det giver perspektiv: Vi lykkes med den grønne omstilling, når lande som Indien er med!
Over for Indiens 1,4 mia. mennesker, kan man føle sig ydmyg, når man kommer fra et lille land med knap 6 millioner. Men vi kan ranke ryggen:
DTU er blandt verdens absolut bedste. Research.com ranker DTU som til verdens 3. bedste universitet inden for ‘engineering and technology’ – efter MIT og Stanford.
Viden skaber fremtiden. Sammen kan vi mere.
Men ikke med mindre uddannelse: Ingeniørerne har ikke brug for en 1-årig kandidatuddannelse.
Lad os starte forfra, lad os starte med en dialog.
Og nu starter resten af festen.
God årsfest!