Tro er ikke umiddelbart det, der falder ligefor, når talen falder på videnskab. Men det kræver tro på, at det kan lykkes, når forskere kaster sig over et område, som videnskaben endnu ikke helt har greb om. Kvanteteknologi er sådan et område.
Franske Lydia Baril, der i foråret satte sig i spidsen for DTU’s center Quantum DTU, tror på kvanteteknologien. Og det er hun ikke ene om. Selvom kvanteteknologien endnu er i sin vorden, så er det et område i vækst.
”Kvanteteknologi er et lovende område, som der er en stærk tro på. Kvanteteknologier er up-and-coming,” siger Lydia Baril, der foruden Frankrig har arbejdet i USA, England, Holland og nu også Danmark, hvor kvanteforskningen er helt fremme i førerfeltet.
Alene på DTU er mere end en tredjedel af alle institutter og centre i dag involveret i kvanteforskning. Lige nu bliver der på DTU f.eks. forsket i kvanteteknologi, der kan gøre elforsyningen mere effektiv og dataoverførsel og navigation mere sikker, og til at udvikle nye materialer.
Løsningen på store udfordringer
Lydia Baril kommer fra et job som leder af Microsofts Quantum Lab i Holland og skal som leder af Quantum DTU sikre, at DTU’s forskning i kvanteteknologi er synlig både nationalt og internationalt.
”En af DTU’s styrker er den mangfoldighed af fag, der beskæftiger sig med kvanteforskning, lige fra sansning, kommunikation og databehandling til simuleringer og quantum computing. DTU har allerede vist sig at være meget dygtige på dette område. F.eks. valgte NATO i 2022 DTU som test- og produktionsfacilitet for et nyt program kaldet DIANA. Med det nye kvantecenter, der koordinerer tværfagligt samarbejde og understøtter strategiske initiativer, er DTU i stand til at være en verdensomspændende reference inden for alle aspekter af kvanteteknologi,” siger Lydia Baril.
Flersproget brobygger
Lydia Baril har flere startups bag sig både som medstifter og programleder. Det gør hende til en brobygger, der både har blik for videnskabens potentiale og virksomhedernes muligheder inden for kvanteteknologi.
”Kvantefysik er kompliceret, og de profiler, der kan forstå noget af det og samtidig ved, hvordan man driver forretning, er sjældne. Med min baggrund i fysik og som iværksætter forstår jeg både præmisserne for at bedrive forskning i kvanteteknologi og ved, hvordan man bygger en virksomhed op, og hvad der er behov for for at drive den til succes. Det giver mig en tilgang til området, som ikke så mange har,” siger Lydia Baril, der fortsætter:
”Jeg er åben for udfordringer. DTU er åben for samarbejder, så nu er min opgave at skabe de bedste rammer for, at det kan lade sig gøre internt og eksternt.”