I går landede aftalen om universiteternes kandidatuddannelser, der lægger op til, at 30 % af landets kandidatuddannelser skal omlægges. 10 % skal omlægges til 1-årige, og 20 % skal omlægges til erhvervskandidater. Derudover skal universiteterne samlet set optage 8 % færre bachelorstuderende.
Anders Bjarklev udtaler:
"Jeg glæder mig over, at omfanget ikke blev så omfattende som frygtet, men det undrer og ærgrer mig, at vi fremover skal uddanne mindre. Det løser ikke de problemer, samfundet står over for."
"Vi uddanner i dag ingeniører, der er nødvendige for den grønne omstilling og fremtidens sundhedsvæsen og som understøtter Danmarks førerposition inden for life science-området, og det er mit håb, at vi kan blive ved med det."
"Vi ser derfor frem til et forpligtende samarbejde med det offentlige og private erhvervsliv om at oprette det nødvendige antal erhvervskandidater. Men uden opbakning fra virksomhederne når vi ikke i mål."
"Jeg glæder mig over, at vi fremover kan oprette flere engelsksprogede studiepladser, hvis det betyder, at det samlede antal pladser øges, og jeg deler i høj grad ambitionen om at tiltrække internationale studerende."
"I fremtiden får vi brug for flere ingeniører. Ingeniørforeningen IDA’s analyser viser, at vi i 2030 kommer til at mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. En eventuel reducering af optaget vil blot forstærke behovet."
"Vi har ekstrem lav ledighed, og vores tal viser, at 9 ud af 10 ingeniørstuderende fra DTU er i arbejde et år efter endt uddannelse. Jeg glæder mig over, at områder med høj efterspørgsel og lav ledighed ser ud til at blive prioriteret."