I år har 9 % flere end sidste år søgt om optagelse på en af DTU’s 38 uddannelsesretninger. Sidste år var der 6.827 ansøgere mod 7.474 i år – heraf 2.950 med en DTU-uddannelse som førsteprioritet.
Denne udvikling bliver dog ikke afspejlet i optagelsestallene, som netop er offentliggjort. De viser, at DTU i år kan tilbyde studiepladser til 2.283 unge mod 2.346 i 2022.
”Det er hvert år en stor glæde at kunne byde velkommen til en masse dygtige unge, og det er glædeligt, at vi fortsat får fyldt op på langt størstedelen af vores uddannelser. Men det er ikke med vores gode vilje, at vi i år bliver nødt til at optage færre studerende. Særligt når vi kan se en markant stigning i antallet af ansøgere. Vi burde optage flere end sidste år – ikke færre,” siger bachelordekan, Lars D. Christoffersen.
På grund af den politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark' er DTU blevet pålagt at reducere antallet af studiepladser fra 2022 til 2023 og skal fortsat reducere frem mod 2030.
”Det ærgrer mig, at det nu er blevet endnu sværere at komme ind på DTU – og at den udvikling vil fortsætte. Samfundet og erhvervslivets efterspørgsel på ingeniører er stigende, og vi kommer til at mangle tusindvis af dem, når der skal leveres løsninger på nogle af samfundets udfordringer, blandt andet den grønne omstilling.”
Stigende efterspørgsel, færre pladser
DTU har valgt at friholde civilingeniøruddannelserne og kan på grund af to nyoprettede uddannelser og en udvidelse af studiepladserne til DTU’s største uddannelsesretning i General Engineering tilbyde studiepladser til 1.447 civilingeniørstuderende mod 1.381 sidste år.
De færre studiepladser er fordelt blandt diplomingeniøruddannelserne, hvilket betyder, at flere studieretninger nu er fyldt op og lukker med højere adgangskvotienter. Der er således tilbudt studieplads til i alt 836 nye diplomingeniørstuderende mod 965 sidste år. Ifølge Lars Christoffersen har det ikke været en nem øvelse af prioritere mellem DTU’s studieretninger.
”DTU er sat i verden for at uddanne dygtige ingeniører. Derfor er vi gået konstruktivt ind i arbejdet med at levere bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Jeg synes, at vi har fundet gode løsninger på udflytning af studiepladser, og vi har oprettet nye digitale uddannelser, som man kan tage, uanset, hvor man bor i landet. Men jeg kan ikke se, hvordan det bidrager til bedre muligheder at skære i antallet af ingeniørstuderende. Og da slet ikke nu, hvor efterspørgslen i samfundet – og blandt de unge – er stigende.”
Ledige pladser på fire ud af 38 uddannelsesretninger
Der er fortsat ledige pladser på den nye digitale bachelor i Teknologi, DTU’s to arktiske diplomingeniøruddannelser i Sisimiut i Grønland og diplomingeniøruddannelsen i Elektrisk Energiteknologi.
Fra fredag den 28. juli vil det via dtu.dk være muligt at søge om optagelse på en af de fire uddannelsesretninger. Studiepladserne kan søges til og med den 7. august, og nye studerende vil få besked senest den 15. august.
Mandag den 28. august er der semesterstart og første undervisningsdag for alle DTU-studerende.