Nils Foss Excellence Pris 2023

Anerkendt enzymforsker modtager prestigefuld pris

DTU-professor Anne S. Meyer bliver inspireret af naturen til at udvikle nye enzymer. Det kan bidrage til en mere bæredygtig udnyttelse af naturens ressourcer som at producere sundere fødevarer og skabe værdi for mennesker og samfund. Nu er hun blevet hædret med Nils Foss Excellence Pris 2023.

Professor Anne S. Meyer DTU Bioengineering
 Anne S. Meyer forsker i de reaktioner, som enzymer katalyserer. Foto: Mikal Schlosser.
Professor Anne S. Meyer DTU Bioengineering
Anne S. Meyer planlægger sammen med sine medarbejdere hvert forsøg i detaljer. Foto: Mikal Schlosser.

Cirkulær tankegang

Hun mener, at enzymer er afgørende for at forbedre vores sundhed og ernæring i en tid, hvor vi står overfor globale udfordringer som både fejlernæring, overernæring og sult samt klimaforandringer og mangel på ressourcer. Ved at anvende de biologiske katalysatorer, kan man genbruge naturens egne materialer og producere alt fra fødevarer til klimaløsninger og materialer på en bæredygtig måde.

I dag arbejder hun sammen med både virksomheder og andre universiteter herhjemme og i udlandet på større forskningsprojekter. Et af projekterne er støttet af Novo Nordisk Fonden og handler om, hvordan vi bedst kan genanvende sidestrømmene fra forskellige typer industri for at omstille os til et mere bæredygtigt samfund.

I projektet forsker Anne S. Meyer i at få næsten værdiløs pulp fra roer til at blive til henholdsvis nye materialer samt værdifulde kostfibre med sundhedsfremmende egenskaber. Kostfibrene kan være med til at forbedre folks sundhed. Samtidig kan cellulosen fra roerne bruges til nye materialer til at erstatte plastik eller tøj. Denne type anvendelser gør det muligt at genbruge materialerne igen og igen.

Et andet projekt handler om at udvikle nye bioteknologiske metoder til at skabe bæredygtige plantebaserede fødevarer som alternativ til animalske proteinkilder. Hun er også med til at udvikle enzymbaserede processtrategier, der skal erstatte kemisk modifikation af kartoffelstivelse.

Som noget nyt har forskerne særligt specialiseret sig i enzymer, der modificerer kulhydrater, der findes i naturen. Helt konkret arbejder DTU-forskerne med et projekt, hvor enzymer bliver brugt til at designe molekyler, der er kopier af kulhydrater, vi har i brystmælk. Det skal styrke børns immunforsvar.

Enzym-processer kan forebygge sygdom

Spørger man Anne S. Meyer om, hvilke perspektiver enzymforskningen vil få i fremtiden, føler hun, at vi står på kanten til at tage det næste store skridt. Hvis vi kan udnytte naturen på en bedre måde og forstå, hvordan enzymerne virker, kan vi være med til at skabe en bedre verden:

”Vi kigger ind i en fremtid, hvor vi skal udvikle sundere fødevarer, hvor folk ikke bare er sunde, men også aktivt sunde og lever længere uden sygdomme. Ud over at producere fødevarer med mindre fedt, sukker og salt, er der også en øget interesse for at fremstille produkter, der indeholder høje niveauer af f.eks. vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre. Her kan kostfibre bl.a. forebygge sygdom ved at medvirke til at forbedre hele vores system af tarmbakterier, som har vist sig at have stor betydning for sundheden for børn og voksne.”

Læs mere om Nils Foss Excellence Pris
Læs mere om enzymer

Anne Meyer er 60 år, bor i København med sin mand Morten Meyer; sammen har de tre børn.
2018- Professor, sektionsleder for Protein Chemistry & Enzyme Technology under DTU Bioengineering
2017-2019 Gæsteprofessor, Department of Chemical and Biomolecular Engineering, University of Melbourne, Australien.
2006-2018 Professor, centerleder for BioProcess Engineering, DTU Kemiteknik.
1998-2006 Lektor, DTU Systembiologi.
1995; 2001 Internationale forskerophold: UC Davis, Californien, USA, 1995-1996; 2000-2001.
1987-1998 Ph.d.-studerende, videnskabelig assistent og adjunkt ved DTU Systembiologi

Kontakt

Anne S. Meyer

Anne S. Meyer Professor Institut for Bioteknologi og Biomedicin Telefon: 45252598