ESS Data Management and Software Centre (DMSC) flytter fra København til DTU Lyngby Campus i 2024. I februar 2024 begynder de første indflytninger, som forventes afsluttet i løbet af april 2024.
DMSC er en del af European Spallation Source (ESS), som er en avanceret forskningsfacilitet, der er under opbygning i Lund i Sverige. ESS benytter neutroner til at få dyb indsigt i materialer og systemer inden for fysik, kemi, geologi, biologi og medicin.
DMSC er i gang med at opbygge servere og software til at understøtte forskere og brugere fra industrien til at have de rette værktøjer til at tolke og forstå data fra deres forsøg. I dag beskæftiger DMSC omkring 35 specialister, der bl.a. leverer tjenester og løsninger til at udføre videnskabelige eksperimenter. Det omfatter bl.a. levering af software og hardware samt indsamling, streaming, reduktion, analyse og styring af data. I løbet af de kommende år forventes DMSC at beskæftige ca. 60 personer.
Tættere samarbejde
”Vi glæder os til at byde velkommen til DMSC. Og vi glæder os til den gode synergi, der vil opstå mellem DTU og DMSC. Der er mange koblingspunkter mellem vores institutioner. DTU har f.eks. stor erfaring med at håndtere og analysere store datamængder, vi har solide internationale samarbejder, vi er fagligt favnende, og vi har en lang tradition for at arbejde tværfagligt,” siger DTU-prorektor Rasmus Larsen, som også fremhæver at DMSC og ESS i Lund byder på spændende muligheder for DTU’s studerende.
Blandt DTU’s styrkepositioner er et stærkt computer science og data science miljø, der f.eks. tæller Computerome, som er en af Skandinaviens største High-Performance Computing-klynger dedikeret til life science-forskning. Computerome er etableret i samarbejde med Københavns Universitet (KU). Endvidere samarbejder DTU, KU og Lunds Universitet i Center for Quantification of Imaging Data om dataanalyse til eksperimenter på MAXIV.
Derudover har DTU stærke forskningsmiljøer inden for bl.a. materialer, life science, energi, miljøteknologi, kvanteteknologi, og konkret inden for billeddannelse, (’imaging’) hvor forskere udvikler nye teknikker til at optage tredimensionelle billeder af materialers indre struktur og dynamik – både ved brug af røntgenstråling og ved brug af netop neutroner
Læs mere: 3DIM - 3D Imaging Centre (3DIM) - Danish Science hub for neutron and X-ray imaging (dtu.dk)
Læs nyhed på ESS' hjemmeside.