Projektstyring

Hvorfor har vi så mange problemer med offentlige byggerier?

Supersygehuse, metrolinjer og letbaner er blandt de offentlige byggerier, som har fået meget medieomtale, fordi de er forsinkede, fordyret eller ikke lever op til den kvalitet, vi var stillet i udsigt. Hvorfor går det ofte skævt med offentlige byggeprojekter?

Lektor Christian Thuesen fra DTU mener, at danskerne må begynde at lære af vores fejl i store offentlige byggeprojekter for at undgå at gentage dem. Her står han foran Niels Bohr Bygningen, som er en af de meget omtalte offentlige byggerier.
Lektor Christian Thuesen fra DTU mener, at danskerne må begynde at lære af vores fejl i store offentlige byggeprojekter for at undgå at gentage dem. Her står han foran Niels Bohr Bygningen i København, som er en af de meget omtalte offentlige byggerier. Foto: Joachim Rode

Fakta

 

Niels Bohr Bygningen 
Efter syv års forsinkelse kunne Københavns Universitet tage den nye bygning i brug i august 2023. Fra et oprindeligt budget på 2 mia. kr. endte bygningen med at koste 5 mia. kr.

Nyt Aalborg Universitetshospital
Aalborgs kommende supersygehus forventes at stå færdigt i 2026, dvs. med seks års forsinkelse plus en budgetoverskridelse på ca. 1,4 mia. kr.

Cityringen i Københavns Metro
Linjen åbnede efter ni måneders forsinkelse i 2019 med en budgetoverskridelse på 4 mia. kr., så den samlede pris endte på 25 mia. kr.

DR Koncerthuset
I 2009 blev koncerthuset leveret med to års forsinkelse. Det oprindelige budget skred fra 600 mio. kr. til 1,6 mia. kr. 

Kilder: Ritzau, Licitationen, Kristeligt Dagblad, dr.dk

Kontakt

Christian Langhoff Thuesen

Christian Langhoff Thuesen Lektor Institut for Ingeniørteknologi og -didaktik