”Du skal ofre dig for videnskaben og arbejde 80 timer om ugen. Du skal helst ikke tage orlov, så du kommer bagud i forhold til dine kollegaer. Og så er det måske også en god idé at være mand, hvis du vil have karrierefremmende opgaver.”
Selvom udsagnene er sat på spidsen, oplever Deniz Atan, DTU´s specialkonsulent for DE&I (Diversity, Equity & Inclusion), at der nogle steder kan herske en lignende opfattelse af, hvad der definerer en succesfuld forskerkarriere. Derfor besøger han DTU’s institutter, hvor han gennem workshops og oplæg udfordrer forestillingen om, hvem den gode forsker er.
”Forskermiljøer har historisk set været præget af en kultur, hvor det i større grad handler om individets præstationer frem for den samlede indsats,” siger han.
I 2022 var der 14 pct. kvindelige professorer på DTU. Derfor har universitetet sat sig som mål at hæve antallet til minimum 30 pct. For at det skal lykkes, kræver det ifølge Deniz Atan en kulturændring.
”Arbejdet med at øge antallet af kvindelige forskere på DTU handler om mere end køn. Det handler om en dybere forpligtelse til at skabe et inkluderende arbejds- og studiemiljø, der sikrer lige adgang for alle.”
Det er i tråd med DTU’s strategi om at udvikle teknologi for alle mennesker, og at være et studie- og forskningssted for alle der kan og vil. Udfordringerne, som Deniz Atan møder på institutterne, er nogle steder bredere end fordelingen af køn, og derfor er det vigtigt også at være opmærksom på andre udfordringer:
”Det kan bl.a. være et spørgsmål om kultur og nationalitet. Nogle afdelinger har f.eks. en overvægt af internationale medarbejdere, mens andre står i den modsatte situation,” siger han.
Workshop på DTU Kemi
Deniz Atan har senest besøgt DTU Kemi, der på eget initiativ kontaktede ham for at sætte diversitet og inklusion på dagsordenen.
”Vi har længe været opmærksomme på, at vi både har stor diversitet blandt vores medarbejdere, og samtidig en skæv kønsbalance blandt vores videnskabelige medarbejdere. For os er det vigtigt at sætte fokus på at rumme diversitet som nationalitet, alder og køn, samt arbejde med den skævhed vi har på køn. Der skal være lige vilkår for alle, ellers risikerer vi at gå glip af det store potentiale, som en bredere gruppe giver, med forskellige perspektiver, idéer og kompetencer,” siger Erling Halfdan Stenby, institutdirektør for DTU Kemi.
Undervejs i workshoppen fik de videnskabelige medarbejdere på instituttet mulighed for at dele deres oplevelser og erfaringer gennem åben dialog.
”Dialogen om køn gav os mulighed for at italesætte og få øje på problemer og uligheder. Selvom nogle af deltagerne måske ikke selv oplevede problemer i forhold til at føle sig inkluderet, har det helt sikkert været en øjenåbner for dem at se, at nogle af deres kollegaer har andre oplevelser og opfattelser,” siger Erling Halfdan Stenby.
Workshoppen har for DTU Kemi været et vigtigt skridt i den rigtige retning, selvom instituttet stadig er langt fra målstregen, understreger Erling Halfdan Stenby:
”Vi kan ikke som ledelse gennemtvinge en forandring, men vi kan forsøge at påvirke kulturen, ved selv at vise, at vi tager det alvorligt. Vi må være vedholdende, og vi holder hinanden op på det i ledergruppen, så vi udvikler os.”
Ifølge Erling Halfdan Stenby har workshoppen særligt været gavnlig, fordi den har givet konkrete metoder og værktøjer. Der er bl.a. blevet diskuteret fordeling af arbejdsopgaver og en mentorordning.
Læs mere om diversitet, lighed og inklusion på DTU.