Samarbejde

Korrosion i elektronik er et stigende problem

Elektronik møder stigende udfordringer med fugt og forurening, og det kan føre til, at produkter fejler. En gruppe forskere på DTU hjælper virksomheder med at finde ud af, hvor og hvorfor fejlene opstår. Grundfos er en af de virksomheder, der har fået hjælp til at opklare en besynderlig fejl.

Professor Rajan Ambat (tv.) og postdoc Feng Li udforskede dioden fra Grundfospumpen for at finde forklaringen på, hvorfor den kortsluttede.
 Professor Rajan Ambat (tv.) og postdoc Feng Li udforskede dioden fra Grundfospumpen for at finde forklaringen på, hvorfor den kortsluttede. Foto: Joachim Rode
Med hjælp fra DTU’s 3D Imaging Center blev den fejlede diode skannet, og forskerne fra DTU Construct kunne tydeligt se, hvordan sølv havde flyttet sig, flydt ud over kanten og således skabt en kortslutning. Foto: DTU
Med hjælp fra DTU’s 3D Imaging Center blev den fejlede diode skannet, og forskerne fra DTU Construct kunne tydeligt se, hvordan sølv havde flyttet sig, flydt ud over kanten og således skabt en kortslutning. Foto: DTU

Imaging-eksperter hjælper

Forskerne valgte at kontakte kolleger på DTU’s 3D Imaging Center, hvor man ved hjælp af avancerede røntgenmetoder kan ’kigge ind’ i materialer og komponenter. Røntgenbillederne af dioden bekræftede, at noget materiale inde i dioden havde flyttet sig og skabt kortslutningen. Billederne gav også forskerne en idé om, hvorhenne i dioden problemet var opstået. Det satte dem i stand til at lave et præcist tværslib af dioden, hvor forskerne altså skar dioden på tværs og dernæst sleb sig igennem, indtil de nåede ind til præcis det sted, hvor det migrerede materiale befandt sig.

”Selvom vores leverandør var meget aktiv i at finde fejlen, så havde de ikke selv tænkt på at lave et tværslib. Her kunne DTU-forskerne bidrage med en metode og nogle efterfølgende resultater, som vi ellers ikke ville være blevet præsenteret for,” siger John Jacobsen.

Med tværslibet opdagede DTU-forskerne, at det var sølv, der var migreret inde i dioden. Sølv er et standardmateriale i meget elektronik, og her var det påført diodens overflade, så det bliver muligt at lodde på overfladen. Sølv indgår også i selve det materiale, man lodder med.

”Dér, hvor diodens elektriske sammenbrud fandt sted, blev der fundet et 10 mikrometer tykt lag sølv. Det er meget i en diode. Det var tydeligt, at der var sket en voldsom elektrokemisk migration,” siger John Jacobsen.

Med DTU’s hjælp kunne Grundfos nu dokumentere – både med billeder og rent fysisk – at fejlen i dioden var opstået som følge af, at sølv havde flyttet sig og havde skabt en kortslutning.

”Det har sat os i stand til at få en åben dialog med leverandøren om den fejl, der kan opstå, og vi kan nu sammen finde en anden diodeløsning, hvor sølv ikke indgår som materiale. Så undgår vi, at samme fejl opstår fremover,” siger John Jacobsen, der tilføjer:

”Samarbejdet med CreCon betyder, at jeg har nogle yderst kompetente sparringspartnere på DTU, som er uafhængige, og som jeg kan diskutere og analysere tingene sammen med. Det giver mig en sikkerhed for at kunne komme til bunds i et problem.

Det er især vigtigt, hvis man pludselig har en leverandør, der ikke er særlig samarbejdsvillig.”

Forkert brug af pumperne

Men hvorfor migrerede sølvet overhovedet? Det kræver bl.a. fugt, men hvordan kunne der trænge fugt ind i dioden, når den nu var tæt omsluttet af epoxy?

”Vi fandt ud af, at installationen af pumperne i kontorbygningerne skete umiddelbart før nedlukningerne under pandemien. De folk, der har været ansvarlige for bygningerne, har testet afkølingssystemet og har forceret koldt vand igennem rørene, uden at pumperne har været tændt. Når man trækker koldt vand igennem, så vil alt afkøles inde i pumpen, og der opstår kondens i elektronikken. Det vil normalt ikke være noget problem, når pumperne er tændt, for så vil elektronikken generere en smule varme, som vil få kondensen til at fordampe. Men når pumperne er slukkede, får kondensen lov til at ophobe sig, og det har ført til en godt gennemvædet elektronik, som, selv efter at den bliver tændt, ikke kan kompensere for flere ugers, ja måske måneders uhensigtsmæssig brug,” forklarer John Jacobsen.

Ud over at vælge en ny type diode – én uden sølv – har opklaringsarbejdet også ført til, at Grundfos nu anbefaler deres brugere, at pumperne altid skal være tændte, når der trækkes vand gennem de afkølende systemer. Sådan undgår man, at der ophobes kondens inden i pumpernes elektronik.

Fakta

  • CreCon er et industrikonsortium, der blev etableret af DTU-professor Rajan Ambat i 2011 og udspringer af DTU’s forskningsmiljø inden for materialer og korrosion.
  • CreCon omfatter flere danske og internationale virksomheder, heriblandt Grundfos, Danfoss, Volvo, Eltek, Schlumberger-SLB, Wevo m.fl.
  • Formålet er at yde support til virksomheder, der anvender elektronik i deres produkter, samt at udføre fælles forskning, opbygge og dele viden om klimamæssige udfordringer i forhold til pålideligheden i elektronik og udvikle løsninger, der kan imødegå problemerne.

Læs mere på dtu.dk/crecon

Kontakt

Rajan Ambat

Rajan Ambat Professor Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi Telefon: 45252181

Feng Li

Feng Li Postdoc Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi Telefon: 45254712