Prisen skal ned
Én måde at effektivisere på er at reducere Power-to-X-processen fra at omfatte to trin (elektrolyse og konventionel katalyse) til at omfatte en integreret proces med kun ét trin. Der er lang vej, til at ét-trinprocessen er udviklet, forudser Jens Kehlet Nørskov, og der vil være en periode, hvor vi må anvende to-trinprocessen på trods af, at slutprodukterne vil blive ret dyre. Og netop prisen på de grønne alternativer er noget, der ligger Jens Kehlet Nørskov på sinde.
”Vi kan ikke være bekendt at bede lande, som netop er ved at opbygge deres velstand, om at gøre det med dyre løsninger, når vi selv har nydt godt af de billigere ressourcer som olie, gas og kul til at få energi nok til opbygningen af vores egne samfund,” siger Jens Kehlet Nørskov.
For alle lande skal med i den grønne omstilling, hvis vi skal gøre os håb om at få nedbragt forbruget af fossile ressourcer. Og her lyder professoren en smule irriteret, når han taler om danskerne og vores selvoptagethed:
”Det lyder nogle gange som om, at hvis vi i Danmark bare sparer nok, køber nok elbiler og ikke spiser oksekød, så er alle problemer løst. Men det betyder ikke særlig meget, hvad vi gør i Danmark. Vi skal have overbevist alle de store lande om, at vi alle sammen skal gøre noget andet, og den eneste måde vi kan overbevise dem om det, er ved faktisk at finde alternativer, der er billige nok til at konkurrere med de fossile ressourcer. Elektrificering kan tage os et langt stykke af vejen, men der er store sektorer, hvor det ikke er muligt. Hvis vi ikke får udviklet alternativerne, så lykkes vi ikke med den grønne omstilling, eller det kommer til at ske alt for langsomt. Der skal stadig investeres massivt, for at vi får udviklet de nye løsninger. Og det selvom der ikke er nogen garanti for, at det lykkes for os. Men det er i hvert fald sikkert, at der ikke udvikles nogen løsninger, medmindre vi virkelig satser.”
Otium er ikke på tapetet
Jens Kehlet Nørskov bekymrer sig ikke over, at han har det meste af sin karriere bag sig og alligevel forskningsmæssigt befinder sig langt fra samfundets mål med en grøn omstilling.
”Sådan vil det jo altid være. Der vil hele tiden være nye udfordringer og en ny udvikling, som skal understøttes. Det er stadig spændende, og der er stadig masser at lave,” siger Jens Kehlet Nørskov.
Og her taler han ikke, om alt det forskningsverdenen skal nå, men om sin egen indsats. For selvom de fleste af hans jævnaldrende er gået på pension og sover længe, så er det ikke Jens Kehlet Nørskovs plan at holde op med at stille vækkeuret på hverdage foreløbigt.
”Jeg er glad for mit arbejde, og jeg er glad for, at jeg stadig har en masse, der skal laves,” siger Jens Kehlet Nørskov.