Forskere på DTU Kemi finder løsninger på nogle af de største udfordringer, vi står overfor som bl.a.: Udvikling af lægemidler, der skal sikre en sundere befolkning. Alternativer til miljøbelastende materialer, som vi gerne vil erstatte. Måder at gøre os uafhængige af fossile brændsler og indfange CO2.
”Med de samfundsudfordringer vi arbejder ind i, havde vi brug for at signalere tydeligere, hvor vi har de ekspertiser, der er brug for til at løse samfundets store udfordringer,” siger institutdirektør Erling Stenby.
Derfor har instituttet gennemført en reorganisering og et ledelsesmæssigt generationsskifte. Med omstruktureringen er instituttet gået fra to til tre sektioner, som skal gøre det mere synligt for omverdenen, hvor de skal henvende sig, når de vil samarbejde med forskere på DTU Kemi.
Der drejer sig om sektioner for:
- Organisk Kemi, som bidrager til udvikling af nye kemiske syntesemetoder, medicinalkemi og kemien i grænsefladen mod biologi. Sektionsleder er lektor Sophie Beeren, som både som forsker i brugen af enzymer i kemisk syntese og underviser i medicinalkemi.
- Uorganisk Kemi, som er særligt fokuseret på grøn omstilling og katalyse. Sektionsleder er professor Søren Kegnæs, hvis forskning sigter mod at udvikle materialer og katalysatorer, der kan lave grønne kemikalier og brændstoffer samt udnytte CO2.
- Fysisk Kemi, som især arbejder med beregning og måling af molekylers egenskaber i blandinger og produkter. Sektionsleder er professor Esben Thormann, som forsker i avancerede materialer til blandt andet sensorer og medikoteknik.
Flere skuldre til at løfte opgaven
En af grundene til omstruktureringen er ganske enkelt at brede ledelsen for de støt stigende forskningsaktiviteter ud på flere skuldre.
”Dem, der har været sektionsledere indtil nu, har også være studieledere, og derved har ansvaret for forskning og undervisning ligget hos meget få personer. Det er store opgaver, så det er godt at få flere involveret i at tegne og udvikle instituttet,” siger Erling Stenby om beslutningen.
Han beskriver de tre forskere, som er sat i spidsen for de nye sektioner, som både meget talentfulde forskere og dygtige forskningsledere.
Afgående sektionsleder for sektionen for Fysisk og Biofysisk Kemi, professor Klaus Braagaard Møller vil fortsat varetage sin rolle som studieleder. Rolleskiftet frigiver desuden tid til hans arbejde med at udvikle både nukleare energiteknologier og metoder til at bruge kvantemekanik indenfor det kemiske område. Den anden tidligere sektionsleder for Organisk og Uorganisk Kemi, professor Jens Øllgaard Duus, blev den 1. februar prodekan for uddannelser på DTU.
Et driftigt institut
DTU Kemis cirka 160 medarbejdere har i de senere år tiltrukket stadig flere forskningsmidler, som bl.a. er øremærket projekter indenfor klima og grøn omstilling, samt udvikling af polymerer og lægemidler samt måder at transportere medicinen derhen i kroppen, hvor den gør størst gavn.
DTU Kemi var i 2023 blandt de førende institutter på DTU vedrørende nye opfindelser og innovation ud fra institutters forskning. Desuden bidrager instituttet til en stor del af kemiundervisningen på DTU og har ansvaret for bacheloruddannelsen i Kemi og Teknologi samt kandidatuddannelse i Anvendt Kemi.
”Vi lever i en dynamisk verden, hvor kemi spiller en afgørende rolle - og vi skal derfor være både dygtige og omstillingsparate for at kunne levere undervisning og forskningsresultater fra den øverste hylde”, siger Erling Stenby.