Til efteråret får DTU’s studerende og forskere adgang til et nyt elektrolyseanlæg, der giver realistiske træningsmuligheder til at optimere produktion, forbrug og lagring af vedvarende energi med hjælp af Power-to-X-teknologier. Det skal give ’hands on’-erfaring med at producere bæredygtige brændstoffer til bl.a. oceangående fragtskibe, fly, lastbiler og den tunge industri.
Uddannelses- og forskningsanlægget skal stå i GreenLab, der huser en grøn og cirkulær industripark. Her arbejder DTU og andre danske universiteter med at udvikle og demonstrere metoder til at løse nogle af de klimaudfordringer, som Danmark og verden står over for.
"Det er en gamechanger for både vores studerende og forskere at få adgang til et fysisk trænings- og forskningsanlæg inden for Power-to-X. Med anlægget får vi mulighed for at skabe et attraktivt uddannelses- og forskningsmiljø i Skive, hvor vi kan klæde fremtidens ingeniører på til at løse globale udfordringer inden for den grønne omstilling. På den måde kan vi være med til at uddanne flere ingeniører til hele Danmark,” siger DTU’s koncerndirektør Carsten Orth Gaarn-Larsen.
Fra sort til grøn transport
Uddannelses- og forskningsanlægget består af et avanceret elektrolysemodul fra virskomheden Green Hydrogen Systems, der udvikler og producerer elektrolyseanlæg.
I GreenLab vil elektrolyseanlægget fungere i et samspil mellem elektricitet fra vind og sol samt batterier og være en miniudgave af de fremtidige anlæg, der kommer til at stå i Danmark og resten af verden.
I fremtiden vil teknologier som Power-to-X nemlig spille en væsentlig rolle, når det handler om at bygge et 100 pct. vedvarende energisystem. Ved hjælp af teknologien kan man omforme strøm fra sol og vind til brint eller brintbaserede stoffer som ammoniak, metanol og metan.
”Vores nye Power-to-X anlæg til test og træning giver DTU’s forskere og studerende en unik mulighed for at få praktisk erfaring med produktion af brint. Netop grøn brint er en central forudsætning for at omstille tung transport fra sort til grøn, og i GreenLab er vi stolte af at være stedet, hvor man kan 'sparke dæk' på nye grønne teknologier og teste dem af i praksis,” siger forskningsdirektør i GreenLab Ebbe Kruse Vestergaard.
En vigtig brik til at forstå energisystem
Selv om Power-to-X-teknologien ikke er ny, er det nyt at integrere teknologien i et energisystem, som skal opskaleres og gøres omkostningseffektivt på en smart måde. Med elektrolyseanlægget i GreenLab kan studerende og forskere indhente data og bl.a. teste, hvor fleksibelt elektrolyseanlægget er, og hvordan forholdet er mellem el, varme og produktion af brint. Den viden kan bl.a. bruges til at få svar på, hvordan man bedst designer og styrer et elektrolyseanlæg og hvordan samspillet er mellem de enkelte elementer i energisystemet. Det er en vigtig brik til at forstå vores samlede energisystem.
Samtidig vil anlægget i GreenLab supplere DTU’s energilaboratorium PowerLabDK. Her kan studerende og forskere bruge Power-to-X-faciliteter til at teste, hvordan man bedst sammenkobler de forskellige dele af energisystemet. Det fortæller Jacob Østergaard, der er professor på DTU Wind:
”Vi har ikke tilstrækkelig forståelse af Power-to-X-teknologien og dens egenskaber. Derfor er det supervigtigt, at vi bliver klogere på, hvordan et elektrolyseanlæg fungerer som en integreret del af et energisystem. I dag udfører vi analyser af det fremtidige energisystem på basis af modeller af forskellige typer anlæg. De modeller er helt afhængige af de data, man lægger ind i dem. Og det er faktisk ret få af dem, der er baseret på realistiske anlæg med virkelige data, der er verificeret. Derfor er det afgørende at have adgang til et anlæg som det i GreenLab.”
Stort potentiale for DTU’s studerende
Institutdirektør Søren Linderoth på DTU Energi ser også et stort potentiale i uddannelses- og forskningsanlægget. Han forestiller sig bl.a., at det kan indgå i den digitale uddannelse Bachelor i Teknologi, hvor studerende arbejder med Power-to-X som gennemgående tema.
En anden oplagt mulighed er et efteruddannelsesprogram, en såkaldt fleksibel master med fokus på Power-to-X. Uddannelsen udspringer af et ønske fra industrien og er sammensat og udarbejdet af et uddannelsesudvalg under Dansk Center for Energilagring, hvor DTU medvirker sammen med Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og virksomheder som Topsoe og Vestas, fortæller Søren Linderoth:
”Det vil være meget spændende, hvis DTU’s studerende får mulighed for at kunne se, måle og analysere data og måske få lov at ændre parametre på det fungerende anlæg. Endelig vil vi på kort sigt også uddanne en langt større andel erhvervskandidater, der måske kan få glæde af anlægget. Det kunne f.eks. være i forbindelse med kandidatuddannelsen Bæredygtig Energiteknologi, hvor det vil være både nyttigt og givende for kandidaterne at afprøve teorier og eksperimenter i praksis.”