”Hvad vil du savne mest, når du er tilbage på jorden?”
Det spørgsmål kan kun udvalgte få på kloden svare på. DTU’s professor ’in space’ Andreas Mogensen kunne, da vi for et par måneder siden havde Special Ørsted Lecture netop her, live fra Den Internationale Rumstation, hvor Andreas havde opholdt sig i 6 måneder.
Svaret var enkelt: Vægtløshed. Og Udsigten. Den helt særlige udsigt, the overview effect – jorden set udefra.
Som minder os om, hvor afgørende det er at se tingene i det store perspektiv.
Ørsted ledte efter det store perspektiv og opdagede elektromagnetismen – vel det videnskabelige grundlag for alt elektronisk udstyr. Og han opdagede grundstoffet aluminium. Og uden elektromagnetisme, uden aluminium - ingen rumraketter.
Den videnskabelige rejse til netop den kolbøtte tælles i år-hundreder.
Frembragt af utallige menneskers nysgerrighed, vedholdenhed - mod!
Videnskaben gør os alle til opdagelsesrejsende.
Et år er gået, og DTU landede 2023 med stil: Vi blev kåret som det bedste tekniske universitet i EU. Det bedste!
Så kære DTU’ere – studerende såvel som ansatte. Kære samarbejdspartnere: I leverer et imponerende resultat!
Et resultat drevet af vores fokus på at levere Europas bedste ingeniøruddannelser. At lave forskning, der gør en forskel. Vores rådgivning, samarbejde, innovation og entreprenørskab.
Men vi lander ikke bare, læner os ikke bare tilbage i tilfredshed.
For innovation og entreprenørskab er nøglen til fremtiden.
Tilbage i 2012 sagde jeg det højt her fra talerstolen: At DTU skulle være innovationens universitet. At vi skulle levere dygtige ingeniører og samarbejde med virksomheder og organisationer.
Og det var en opfordring I tog imod. Siden har vi sammen arbejdet. På at skabe et miljø. Incitament og interesse. Programmer og finansiering. Mødesteder for ideer og ildsjæle. En innovationskultur.
Vores forskning, viden og kandidater gør en forskel.
Og en ide fra laboratoriet, et indfald fra undervisningen eller en udfordring fra et hackathon kan blive til et hold. Som kan få netværk og nye medlemmer. Husly og hestekræfter i form af funding og fælles udstyr, mentorer og mål. En startup.
Ja, DTU har i dag et af Europas allerstærkeste universitetsinnovationsøkosystemer.
Men vi er ikke i mål. Tværtimod. Vi skal videre. Mod nye horisonter. Entreprenante horisonter.
Der er et enormt potentiale i at uddanne studerende med kvalifikationer til at lede en virksomhed eller lave deres egen.
Vores ph.d.-studerende. De allerfleste tager deres viden og evner med ud i virksomhederne og ud i alle de nye virksomheder, som ingen ikke har tænkt på endnu – og som de selv skal lave.
Og, selvfølgelig, vores forskere. Som med deres forskning skaber fremtidens teknologi.
Teknologi som giver os mulighed for at ændre verden til et mere bæredygtigt sted.
Sidste år landede vores studerende og ansatte 81 startups. 81!
Men næste år siger vi mod at lande 100 startups!
For fremtiden kræver mere. Mere viden, ikke mindre. Flere hænder, ikke færre.
Ja, Danmark har et problem. Men løsningen er ikke færre studerende på universiteterne.
Dimensioneringen. Ja, lad os hellere kalde det, hvad det er: Reduktionen. Nedskæringen af studiepladserne er en enorm udfordring. For vores land.
For samfundet. For virksomhederne. For industrien. For alle som nyder godt af universiteternes viden, rådgivning og innovation.
En frisk undersøgelse viser, at vi står til at mangle mellem 17-21.000 personer med lange tekniske uddannelser – ingeniører! - i 2030! Bare i Østdanmark. Her!
Jeg har sagt det mange gange – og jeg siger det igen: Der bør ikke skæres ned på studiepladserne på DTU!
Og jeg er blevet kaldt usolidarisk – mange gange!
Men usolidarisk med hvem? Med de unge der gerne vil studere og gøre en forskel? Med de virksomheder og den industri, som allerede nu mangler ingeniører? Med jer her i salen, vi som lever i samfundet? Vi bliver alle fattigere – på flere måder.
Det kan blive en særdeles hård landing.
Prøv at se tingene i et andet perspektiv. Et perspektiv hvor teknologi og innovation får lov at byde ind på vores udfordringer.
Som i vores sundhedsvæsen. Hvor vi mangler læger, sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale. Og vi bliver alle ældre – med de skavanker der følger med.
Udviklingen råber på, at vi finder flere innovative, teknologiske løsninger, der kan hjælpe landets læger og sygeplejersker til mere effektivt at behandle og passe patienterne. Til at passe os.
Derfor har vi skabt Danmarks første tekniske universitetshospital sammen med Region Hovedstaden. Så vi kan bringe studerende, ingeniører og det sundhedsfaglige personale endnu tættere på hinanden og komme hurtigere fra ide til effektiv behandling for den enkelte patient.
Så vi kommer i mål med løsninger gennem forskningsbaseret iværksætteri i samarbejde med borgere, hospitaler, interesseorganisationer og virksomheder. At skabe teknologi for mennesker.
For sundhed har også brug for ingeniører. Flere, ikke færre.
Tilbage i 1829 godkendte Frederik den 6. ved kongelig resolution oprettelsen af Den Polytekniske Læreanstalt, i dag DTU, og deltog i indvielsen samme år. Det er 195 år siden. Hans Majestæt Kong Frederik den 10. sidder i salen i dag.
Historiens vingesus bruser over DTU. Forandringens vinde blæser – også – som altid. Ude i den store verden, i dette land og her på den gamle landingsbane, hvor rumstationen suser forbi ovenover.
Her i aften, fejrer vi alt det, vi har landet - sammen!
En stor tak til jer alle for det store engagement og ikke mindst det store arbejde, som lægges for dagen – hver dag!
Og nu, hvor vi alle faktisk er landet – så kan vi lade festen begynde!
Velkommen hjem, Andreas!
Rigtig god årsfest!