Bæredygtighed er et af pejlemærkerne i DTU’s strategi, og det smitter også af på universitetets 1760 ph.d.’er. Mens størstedelen af arbejdet med det tre-årige ph.d.-projekt foregår i de faglige miljøer på DTU’s institutter og centre, skal alle ph.d.’er også mødes til obligatoriske kurser på tværs af fagligheder.
Et af kurserne hedder netop ’Bæredygtighedsvurdering og kommunikation’. I løbet af fem kursusdage får de studerende værktøj til at sætte deres projekt ind i en bæredygtighedsramme og bliver trænet i at formidle dette til offentligheden.
Og der er en god grund til, at DTU prioriterer de tværfaglige kurser, som det om bæredygtighed og kommunikation, understreger prorektor Rasmus Larsen, der er ansvarlig for ph.d.-udddannelsen. Kurserne er nemlig med til at sætte den dybe faglighed ind i et bredere samfundsperspektiv:
”De nye opdagelser og innovative ideer, som forskningen på DTU frembringer, får først ægte værdi, når de bidrager til at skabe positiv forandring for mennesker og for samfundet. Vi mener, at det er helt centralt i ingeniørens arbejde at kunne vurdere projekters mulige bæredygtighed,” siger han.
Kurset i bæredygtighedsvurdering og kommunikation har løbende ændret indhold i takt med at bæredygtighedsdagsordenen har udviklet sig:
”Bæredygtighed er vores generations vigtigste agenda, og derfor forholder vi os til bæredygtighed i alle vores aktiviteter. Vi skal kunne kommunikere og sætte vores viden i spil i forhold til at afhjælpe klimaforandringer og de biodiversitets-, naturressource- og miljøtoksicitetskriser, der også udvikler sig,” siger Rasmus Larsen.
Brede kompetencer
Udover kurset ’Bæredygtighedsvurdering og kommunikation’, hvor man opfordres til at holde oplæg på et gymnasium eller tilsvarende uddannelsessted, lærer ph.d.’erne via andre kurser og forløb at formidle deres resultater videnskabeligt og også at undervise. Undervisning er nemlig en vigtig måde at bringe sin viden i spil på.
Når summen af disse 'bredere kompetencer' sættes sammen med ph.d.-projektet ude i fagmiljøet, danner det den helstøbte, kompetencetunge og attraktive ph.d.’er, som DTU er kendt for, forklarer Rasmus Larsen. Man kan således ikke nedprioritere eller fravælge dele af ph.d.-forløbet, da man så ikke opnår de kompetencer, som erhvervslivet efterspørger, og samfundet har brug for. Ydermere giver det stor værdi at mødes på tværs af fag og institutter:
”De fleste vil komme til at arbejde med en bredere portefølje og tæt sammen med andre fagligheder. Derfor skal man som led i sin forskeruddannelse have kendskab til den forskning, der foregår på tværs af DTU og kende til andre faglige discipliner og forskningsmetoder,” forklarer han.
DTU har haft kurset i ’Bæredygtighedsvurdering og kommunikation’ siden 2019. Læs mere om kurset i DTU's kursusbase