Rumforskning

DTU-udstyr finder tegn på biologisk liv på Mars

Mars-roveren Perseverance har fundet en opsigtsvækkende sten, der er det mest lovende tegn nogensinde på, at der engang har været mikroorganismer – og dermed biologisk liv – på Mars. Roveren har brugt et kamerasystem udviklet af DTU-forskere.

Mars-roveren Perseverance ses på Mars, hvor den holder sit PIXL-kamerasystem op i vejret på en robotarm
Perseverance har taget denne selfie på Mars, der viser PIXL-instrumentet, som DTU har været med til at udvikle, for enden af robotarmen. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Nærbillede af sten fundet på Mars, hvor der er sat ring om leopardprikkerne og olivin-krystaller for at tydeliggøre, hvor de er.
Nærbilleder af stenen, som Perseverance har fundet, afslører de interessante leopardprikker samt olivin-krystallerne. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nærbilleder af stenenes kemi

Da NASA i 2020 sendte roveren Perseverance afsted på Mars 2020-mission, var målet at undersøge, om den røde planet engang har været beboelig og at finde tegn på biosignaturer, som er aflejringer af mikroorganismer, og dermed byggestenene for liv, som vi forstår det.

For at undersøge Mars’ overflade for biosignaturer bruger Perseverance et avanceret røntgenspektrometer kaldet PIXL, der måler grundstofsammensætningerne i klipperne på mikroskopisk skala. PIXL sidder for enden af en robotarm på roveren, og DTU har udviklet kamerasystemet, der både tager billeder på mikroskopisk niveau og sikrer, at roveren kan navigere med afsindig nøjagtighed. Derudover tager det multispektrale målinger med forskellige bølgelængder, som kortlægger farve- og kontrastforhold i klipperne.

”Det er kæmpestort, at DTU overhovedet bliver budt op til dans og det er jo kun fordi nogle af vores spydspidser med John Leif Jørgensen i spidsen har leveret verdensklasseinstrumenter til NASA i en årrække. Og at vi nu sidder på første parket og får de her målinger, er vidnesbyrd om, at udstyret gør som tilsigtet og performer, som det skal,” siger David Arge Klevang.

Anden forståelse af os selv

Så er der liv på Mars? Det får vi nok ikke svar på lige foreløbig, og David Arge Klevang understreger, at der ligger et kæmpe detektivarbejde forude for at afkode nogle af stenens geologiske hemmeligheder og afgøre om fundet har biologisk oprindelse eller ej.

Selv om Perseverances instrumenter giver forskerne mange data, så skal stenen tilbage til Jorden, før man kan undersøge den helt til bunds, og det sker formentlig  tidligst i begyndelsen af 2030’erne. Indtil da må vi væbne os med tålmodighed.

”Vi er nødt til at sige højt, at vi har gjort det her fund og at det er super interessant, men vi er også nødt til at sige, at der er mange elementer, vi ikke har forstået endnu,” siger David Arge Klevang.

Skulle det vise sig at stenen engang har været beboet af mikroorganismer, hvad kan vi så bruge den viden til?

”Det store spørgsmål er jo, hvad livet egentlig er for en størrelse. Er det begrænset til at leve på Jorden eller kan det gro på andre planeter, hvis betingelserne er til det? Hvis stenen bekræfter, at der har været liv på Mars, så ved vi, at livet er til stede på to planeter i vores solsystem – og hvad så med uden for vores solsystem? Det giver en helt anden forståelse af os selv.”

Fakta

  • Mars 2020 er en af NASA’s større missioner med et budget på 2,4 mia. dollars (over 16 mia. kr.).

  • Perseverance blev sendt afsted den 30. juli 2020 og landede sikkert på Mars den 18. februar 2021. Roveren har således været aktiv på Mars i næsten 3,5 år.

  • Kun omkring halvdelen af de forsøg, der har været på at lande et rumfartøj på Mars med en rover er lykkedes.

  • Det erklærede mål med Mars 2020-missionen er at finde ud af, om der er tegn på tidligere liv på Mars.

  • Perseverance har et væld af instrumenter, herunder 19 kameraer, men de to vigtigste til at identificere biosignaturer er PIXL (der står for Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry og som DTU har været med til at udvikle), der måler de kemiske sammensætning af klipperne, samt SHERLOC (der står for Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals), som kan finde organisk materiale og mineraler.

  • Roveren udforsker Jezero-krateret, som er et 45 km bredt krater i den nordlige del af Mars, hvor der for 3,5 milliarder år siden var en flod, der mundede ud i en stor sø. Forskerne mener, at der er stor sandsynlighed for at finde tegn på mikroorganismer i det tidligere floddelta.

  • Perseverance gemmer de mest interessante sten, den finder, og lægger dem i rør, der senere skal flyves tilbage til Jorden, hvor de kan analyseres med instrumenter, der er for store og komplekse til at sende til Mars.

  • NASA har dog sået tvivl om, hvornår returmissionen Mars Sample Return vil finde sted, da den oprindelige plan med en prislap på 11 mia. dollars (ca. 75 mia. kr.) er for dyr. Derfor arbejdes der på at sammensætte en alternativ og billigere mission, der dog først bliver engang i løbet af 2030’erne. Det europæiske rumagentur, ESA, er også en del af returmissionen.