Grøn Energi

Studerende møder partnere bag fremtidig energiø

Kandidatstuderende fra DTU tester og udvikler fremtidens grønne energisystemer på Bornholm. Opholdet giver erfaring med praktiske projekter - og kan måske endda på sigt trække arbejdskraft til øen.

Studerende på Rønne Elværk
Det nedlagte Rønne Elværk dannede med sine rå murstensmure rammer for de studerendes introduktion til Energiø Bornholm. Foto: Kristoffer Linus

Fakta

DTU etablerer residential colleges i Skive, Rødby og på Bornholm.

Et residential college skal give studerende og forskere mulighed for i en kortere eller længere periode af deres uddannelse eller forskning at være på ophold uden for de større byer med tæt kobling til lokale private og offentlige virksomheder.

Møde skal danne grobund for idéer

Under det tre dage lange besøg fik de studerende en forståelse af Bornholm, øens samfund og visionerne for dens fremtidige rolle i den grønne omstilling.

Opholdet inkluderede, at de studerende bl.a. talte med Bornholm Energi og Forsyning, Baltic Energy Island og Bornholms Regionskommune. Her diskuterede de, hvordan man kan gøre Energiø Bornholm til en katalysator for nye fleksible energisystemer, der integrerer eksisterende infrastruktur og skaber lokal vækst.

De studerende var selv med til at definere hvilke udfordringer og muligheder, der ligger i det omfattende infrastrukturprojekt. De næste par uger arbejder de videre med problemstillingerne og i slutningen af august præsenterer de resultaterne for samarbejdspartnerne.

Udover det faglige program var der også indlagt tid til, at de mange studerende kunne stifte bekendtskab med hvordan det sociale studieliv kan se ud, når de er på øen. Dette foregik gennem aktiviteter som bål-hygge, picnic ved Opalsøen og nyde solnedgangen fra Hammershus.

”Får vi gode tilbagemeldinger og forslag til nye ideer, kan turen bruges som en slags udgangspunkt for at kurserne kan tilbyde industricases på DTU’s øvrige lokaliteter, f.eks. i Rødbyhavn og Skive,” siger João Møller.

Fakta

I 2030 skal havvindmøller 15-20 km fra Bornholm producere mere end 3 gigawatt grøn strøm, der skal opsamles på øen og transporteres til Sjælland og Tyskland.

Det enorme projekt går under navnet Energiø Bornholm, og har en række interessenter, fra virksomheder til offentlige institutioner.

De fremmødte partnere var: Bornholm Energi og Forsyning, Baltic Energy Island, Rønne Havn, Business Center Bornholm, Bornholms Borgerforeningers Samvirke og Bornholms Regionskommune.

Kontakt

João Møller

João Møller Projektmedarbejder NCfGE Institut for Vind og Energisystemer Mobil: 93510158