Hun har været på DTU før. Mange gange.
Som økonomi- og indenrigsminister besøgte Margrethe Vestager eksempelvis DTU for at se, hvordan ny teknologi kan forme fremtidens produktion og skabe arbejdspladser.
Senere, som konkurrencekommissær i EU, inviterede hun sit team fra Bruxelles med til DTU Skylab i Lyngby for at vise dem, hvor ’stolt’ hun er over de innovative grønne teknologier, Danmark er frontløber på.
Endelig har hun i kraft af sin nuværende position som ledende næstformand i Europa-Kommissionen holdt foredrag på DTU om toplederskab.
Nu får den mangeårige politiske topleder Margrethe Vestager så en mere direkte rolle at spille på universitetet, når hun fra 1. januar 2025 bliver ny bestyrelsesformand. Det er blandt andet bestyrelsens rolle at sætte den strategiske retning for DTU - en opgave, hun føler sig ’privilegeret’ over at have fået.
”DTU er absolut ledende i Europa, og universitetet spiller en kæmpe rolle i de nationale og internationale netværk, det er en del af. Det er fantastisk at få lov til at være med på sådan et projekt, og bidrage til at skabe rammerne for at ledelse, medarbejdere og studerende på DTU kan gøre deres absolut bedste,” siger Margrethe Vestager.
Uden kritisk sans, intet universitet
Når hun ser frem mod det, der venter, er det med et målrettet fokus på teknologiens mange muligheder for samfundet – men også dens faldgruber.
Teknologien kan skabe forbindelser mellem mennesker, forbedre vores levevilkår, reducere klimaforandringer og øge vores sikkerhed, siger hun. Og det er det, den skal. Men, glemmer vi at forholde os til det omgivende samfund, påpeger hun, kan teknologien også gøre det modsatte; nemlig skabe afstand mellem mennesker, forårsage konflikt og avle ensomhed.
”Teknologi skaber verden,” opsummerer Margrethe Vestager.
Ordene kommer fra et sted, hvor hun som EU’s konkurrencekommissær har beskæftiget sig indgående med de store techgiganters aftryk på verden, som vi kender den i dag. Hun har haft ansvaret for EU’s digitaliseringsstrategi og dermed været med til at sikre en bred udrulning og anvendelse af digitale teknologier i samfundet.
Nu ser hun frem til at rykke tættere på de kerneaktiviteter inden for uddannelse, forskning og innovation, der er med til at forme Europas fremtid. Særligt områder som kvanteteknologi og kunstig intelligens, hvor Danmark er med i front, fremhæver hun som gode eksempler.
”Danmark har et meget større aftryk, end størrelsen på vores land tilsiger. Det siger noget om, at hvis man organiserer sig godt og tiltrækker de rigtige mennesker, så kan man lave noget, der er helt ekstraordinært. Og det skal vi gøre,” siger Margrethe Vestager – men, minder hun om, der hviler et tungt ansvar hos dem, der har bolden.
”Vi skal tænke os godt om. Det er der brug for. Uden kritisk sans, kan vi lige så godt lukke universitetet.”
Flere skal frem i lyset
Den kritiske sans er i virkeligheden det, der, ifølge Margrethe Vestager, adskiller os fra de chatbots og AI-værktøjer, som hele tiden bliver en større og større del af vores hverdag.
Derfor mener hun, at det vigtigste for et universitet er at kunne stille spørgsmål og levere svar, der forholder sig nuanceret til samfundets problemstillinger. Og, som i sidste ende, resulterer i samarbejder, uddannelser og løsninger, der gør en positiv forskel i verden. Netop de kerneværdier har ledt hende i retning af DTU.
”Jeg synes, at DTU står for alt det, jeg er optaget af. Jeg synes, det er en af de mest moderne og relevante institutioner, man overhovedet kan forestille sig,” erklærer hun.
Når Margrethe Vestager tiltræder posten som ny bestyrelsesformand, bliver det i en periode, hvor universitetet både rækker ud mod fremtiden, men også ser lang tid tilbage. I 2029 fejrer DTU nemlig sit 200 års jubilæum.
Det giver ifølge Margrethe Vestager anledning til at se med nye øjne på de hierarkier, som historisk set har domineret den akademiske verden.
”Det, historien er formet af, er et samspil mellem store personligheder, som har drevet DTU frem, og virkelig mange mennesker, som har været en del af holdet. Jeg tror, at man skal blive meget bedre til at sikre, at det er hele holdet, vi fejrer. Det er også ledelsens bestræbelse. For store personligheder lykkes kun i kraft af et team,” siger hun.
Margrethe Vestager beskriver som eksempel en Storm P.-tegning, hvor en mand leder efter sin nøgle i skæret fra en lygtepæl. En anden mand spørger, om han har tabt den der. Men selvom svaret er nej, forsikrer den nøglesøgende mand, at det kun er i lyset, det er muligt at finde den. Historien illustrerer den tankegang, Margrethe Vestager ser som problemets kerne.
”Når folk eksempelvis siger, at de ikke kan finde nogle kvinder, der er kompetente, så er det måske fordi, de kun leder der, hvor der er lys. Det er på tide, at vi også lader lyset skinne på alle dem, der er årsag til, at tingene sker,” fastslår hun.
Margrethe Vestager overtager den 1. januar 2025 formandsposten fra den svenske professor Karin Markides, der er rektor og CEO for det japanske universitet Okinawa Institute of Science and Technology.