IT-camp

Unge kvinder bruger efterårsferien på at programmere

Over tre dage i efterårsferien har unge kvinder i gymnasiealderen valgt at deltage i DTU’s IT-camp for piger. Initiativet skal få flere kvinder til at få øjnene op for en fremtid i it.

IT camp for piger
Siden 2018 har der været afholdt IT-camp for piger på DTU i efterårsferien. Foto: Casper Heise Garvey
IT camp for piger 2
Benedikte Poulsen (til venstre) er i gang med at programmere et spil, hvor man skal gætte et tal. Foto: Casper Heise Garvey

Opgør med fordomme

I øjeblikket er kun hver tredje DTU-studerende en kvinde, og det skal initiativer som f.eks. IT-camp for piger lave om på.

De DTU-studerende Rikke Jessen og Johanne Vistisen, der læser Mathematical Modelling and Computation, er med som vejledere for andet år og oplever, at der uden for DTU’s mure kan være fordomme om, hvem der arbejder med it og programmering.

”Vi vil gerne være med til at aflive myten om, at man skal være en ung mand, der sidder og programmerer og drikker energidrikke hele natten for at arbejde med programmering,” fortæller Johanne Vistisen med et glimt i øjet.

Hun har selv oplevet, at det med at prøve programmering af godt kan være en udfordring, hvis man ikke lige ved, hvor man skal begynde.

”Campen er sådan noget, jeg godt selv ville have været med på. Jeg havde snuset til programmering, før jeg startede på DTU, men der var ikke så mange indgangsvinkler. Nogle gange ser man ikke noget mulighed, fordi man ikke har set nogen, der minder om en selv, der gør det, ” siger Johanne Vistisen.

For Rikke Jessen handler det om at give sin egen begejstring for faget videre, og forhåbentlig inspirere nogen til at gå samme vej.

”Det er jo et spørgsmål om at vise dem, at programmering er noget, man kan og noget, der er sjovt. At vi synes, at det er megaspændende, og hvis de opdager det spændende, så kan det være, at de starter på en it-uddannelse selv,” sig hun.

Skal hjælpe med at opdage it

”Formålet med campen er at åbne gymnasiepigernes øjne for, at it også kan være for dem. Der er brug for flere it-uddannede, så det nytter ikke noget, at mulige talenter ikke bliver realiseret, fordi de ikke tænker, at den verden er noget for dem,” fortæller professor ved DTU Compute, Inge Li Gørtz, der er hovedansvarlig for campen og har arrangeret den siden 2018.

Det gør man blandt andet ved at vise nogle af de mange sider, faget har, fortæller hun.

”Det, vi prøver på i løbet af denne camp, er at vise, at der er rigtig meget flot og sjov matematik i det, og at det er sjovt og kreativt at programmere,” siger Inge Li Gørtz.

Selvom campen er en succes, håber hun dog ikke på, at den lever for evigt:

”Mit mål er at campen overlever sig selv, og at der om 10 år ikke er brug for sådan et tilbud, og at vi måske bare kan have en it-camp for alle. Men lige nu er der bare en del deltagere, der kommer, fordi den kun er for piger,” siger hun.