Hvis man kan man forudsige, hvad der sker i en fremstillingsproces, kan man slippe for tids- og ressourcekrævende fysiske eksperimenter. Det kan bl.a. hjælpe virksomheder med at optimere produktionen, bruge færre ressourcer og derigennem opnå konkurrencefordele og spare penge.
Det er hovedessensen af Jesper Hattels mangeårige forskning, der nu er kulmineret med en doktorgrad. Ved hjælp af computersimuleringer kan han nemlig give et bud på, hvad der kommer til at ske i en fremstillingsproces, inden en virksomhed prøver den af i virkeligheden.
Med en grundlæggende forståelse for materialer og den bagvedliggende fysik bruger Jesper Hattel matematiske modeller til at simulere varmetransmission, og hvordan faste og flydende materialer opfører sig, til at forudse, hvad der sker, når man f.eks. hælder en flydende metalsmelte i en støbeform.
På den måde er det muligt at få et indblik i, hvor der er potentielle svagheder i emnet, inden det bliver støbt.
Et andet eksempel hvor han bruger computersimuleringer, er såkaldt additiv fremstilling – også kendt som 3D-print. Her kan man planlægge hvilke justeringer, der skal foretages hvor i processen for at opnå det ønskede resultat. Det er en ressourcemæssig mere skånsom fremgangsmetode end den klassiske metode, hvor man tester, fejler, justerer og gentager.
Jesper Hattel har været professor på DTU siden 2006 og modtog prisen som årets underviser i 2010. Sidste år modtog han Dannebrogordenen for sit bidrag til forskning inden for digitalisering, og specifikt digitalisering af fremstillingsindustrien.
Doktorafhandlingen er en sammenfatning af 34 forskningspublikationer, der spænder over 23 års arbejde i feltet. Den fulde afhandling Multiphysics Modelling of Manufacturing Processes kan læses her.