Rumteknologi

Nyt instrument skal følge Jordens faldende reflektivitet

Jorden reflekterer mindre sollys end for 20 år siden. Vil vi fortsætte med at miste reflektivitet, og hvordan påvirker det klimaet? På DTU deltager flere forskere i internationale missioner, der skal følge udviklingen.

Ph.d. Katcha Koch Winther bygger sammen med kolleger på DTU Space et instrument, der kan måle jordskin dvs. det lys fra Jorden, som oplyser månens natside.
Ph.d. Katcha Koch Winther bygger sammen med kolleger på DTU Space et instrument, der kan måle jordskin dvs. det lys fra Jorden, som oplyser månens natside. Foto: Bax Lindhardt

Fakta

  • Instrumentet juLIET (Lunar Imaging Earthshine Telescope) designes og bygges af DTU Space.
  • juLIET skal tage fotos af jordskin, som er det reflekterede lys fra Jorden, der falder på Månen.
  • Instrumentet skal monteres i satellitten ROMEO, som bygges af Universität Stuttgart.
  • ROMEO og juLIET forventes at blive sendt op i løbet af 2026.
  • Projektet omfatter DTU, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Universität Stuttgart, der bygger ROMEO.
  • Projektet er delvis finansieret af Den Europæiske Rumorganisation, ESA.

Reflektivitet falder

Jordens albedo varierer med årstider, breddegrader og tider på døgnet, men man har udregnet, at den gennemsnitlige albedo ligger på ca. 31 pct. Dvs. at godt en tredjedel af solstrålingen, der rammer Jorden, reflekteres tilbage i rummet.

I 2021 kunne amerikanske forskere konstatere, at Jordens albedo er faldet støt i perioden 1998-2017. Det samlede fald udgør 0,5 pct. Da de sammenholdt data med Solens cyklus, kunne de udelukke, at der var en sammenhæng mellem Jordens mindskede reflektivitet og Solens aktiviteter. I pressen forklarede de Jordens faldende albedo med, at klimaforandringer har ført til, at der dannes færre lavtliggende skyer over det østlige Stillehav – skyer, som er særlig gode til at reflektere solstrålingen.

Der er dog usikkerhed om den egentlige årsag til den faldende albedo, og en anden mulig forklaring har sine rødder i en mere positiv udvikling, nemlig mindre forurening, fortæller Peter Thejll:

”Atmosfærens indhold af svovlpartikler har været faldende, fordi vi brænder renere kul og olie af. Svovlpartiklerne er aerosoler, der afbøjer en del af solstrålingen, og når der er færre af dem i atmosfæren, kan det medvirke til, at Jordens albedo falder.”

Fakta

Det sollys, som Jorden reflekterer, kaldes for albedo. Albedoens størrelse varierer alt efter hvilken overflade, solstrålerne rammer:

  • Nyfalden sne har en albedo på 90 pct.
  • Gammel sne 50 pct.
  • Skyer (afhængigt af type) 50-90 pct.
  • Marker 15-30 pct.
  • Skove 3-10 pct.
  • Vandoverflader 10 pct. (større ved lav solhøjde).

Kilde: Den Store Danske

Én måling giver masser af data

I dag følges albedoen primært ved hjælp af satellitter, der overflyver Jorden og måler, hvor meget lys der bliver kastet tilbage. Det kræver mange overflyvninger at få dækket større arealer og dernæst også en del efterbehandling af data for at få det fulde billede. Derfor er det en klar fordel at måle albedoen ved hjælp af jordskin, hvis det er storskalamålinger, man er efter, fortæller Katcha Koch Winther.

”I stedet for at lave en masse målinger og bagefter tage højde for, om de er taget over hav, skov eller savanne, så kan vi med jordskinmetoden groft sagt nøjes med én måling. Når vi tager et billede af nymånen, hvor vi ser næsten hele Månens natside, så får vi signal fra stort set halvdelen af Jorden i én måling,” siger Katcha Koch Winther.

At måle det rigtige lys

Men det gælder om at holde tungen lige i munden for at sikre, at instrumentet måler det rigtige lys. Kvalitetssikring har derfor fyldt meget i Katcha Koch Winthers udvikling af instrumentet. Hun har bl.a. haft et stort fokus på kameraoptikkens spejlflader, hvor hun vil undgå, at overfladerne spreder lyset inde i instrumentet, hvilket også kan føre til fejlagtige målinger. Og så gælder det også om at kende Månens egen albedo.

”Når vi måler jordskin, bruger vi Månen som et slags spejl. Derfor skal vi også tage højde for Månens egen reflektivitet. Hvis den indgår forkert i vores målinger, ender vi med, at vores beregninger af Jordens albedo ikke bliver retvisende,” siger Katcha Koch Winther.

At jordskin er meget svagere end måneskin, udgør også en udfordring i udviklingen af et brugbart instrument. Det skyldes den store forskel på lysstyrkerne, som de gængse kameraløsninger ikke kan tage højde for. Da det er afgørende at kunne adskille de to lyskilder (jordskin og måneskin), måtte DTU Space derfor selv udvikle en løsning, og det stod civilingeniør René Fléron for.

”Der er to typer informationer, som er vigtige, at vi får fra instrumentet. Vi skal dels vide, præcis hvor på Månen instrumentet tager fotos, og dels hvor meget lys der er. Det var erkendelsen af denne dobbelthed i opgaven, der gav løsningen. Første del løses af kameraet, der tager fotos og sikrer data om, hvor på Månen fotos er taget. Anden del løses ved at tilføje et fotometer til instrumentet. Et fotometer er en sensitiv lysmåler, der kan håndtere de store forskelle i lysstyrkerne fra henholdsvis måneskin og jordskin,” forklarer René Fléron, der sammen med Peter Thejll ved DMI var idémand på juLIET-projektet.

Tæt ved nymåne kan jordskin ses med det blotte øje, når Månens natside oplyses svagt af Jordens lys. Foto: Colourbox
Tæt ved nymåne kan jordskin ses med det blotte øje, når Månens natside oplyses svagt af Jordens lys. Foto: Colourbox

DTU hjælper NASA

Jordens albedo interesserer også NASA. I 2025 vil den amerikanske rumorganisation montere et instrument uden på Den Internationale Rumstation, ISS, der skal tage målinger af både sollys reflekteret fra Jorden og af jordskin på Månen. DTU har leveret navigations- og positioneringsudstyr til missionen, der går under navnet CLARREO Pathfinder. CLARREO står for Climate Absolute Radiance and Refractivity Observatory.

DTU’s udstyr skal styre CLARREO-instrumenterne, så de med høj præcision peger mod de udvalgte områder, hvor man vil foretage målinger, fortæller professor John Leif Jørgensen.

”En mere præcis afdækning af Jordens albedo er vigtig, fordi det siger noget om, hvor meget solstråling der bliver tilbage og bidrager til den globale opvarmning. Solstråling er en vigtig klimadriver, og ved at måle på den kan vi få langt mere retvisende klimamodeller i fremtiden,” siger John Leif Jørgensen.

Professoren og hans kolleger har i mange år designet, bygget og leveret en lind strøm af kamera- og navigationsudstyr til NASA’s og ESA’s rummissioner. Mange af dem er klimamissioner, hvor formålene er at levere bedre data og målinger.

”Når vi bygger og leverer instrumenter til klimamissioner, medvirker DTU til at forbedre input til de klimamodeller, der sætter bl.a. politikere i stand til at beslutte, hvordan verden skal agere i forhold til klimaforandringerne,” siger John Leif Jørgensen.

Clarreo Pathfinder er et instrument, der skal sidde på rumstationen ISS og bl.a. følge Jordens reflektivitet. Visualisering: NASA
Clarreo Pathfinder er et instrument, der skal sidde på rumstationen ISS og bl.a. følge Jordens reflektivitet. Visualisering: NASA