I juni 2024 donerede Villum Fonden 25 millioner kr. til det fortsatte forskningssamarbejde mellem DTU, de danske universiteter og GreenLab. Ansøgningsprocessen for det fjerde kald er nu afsluttet, og fire projekter er udvalgt til at tegne forskningsprofilen i GreenLab hen over de næste år.
De fire udvalgte projekter beskæftiger sig med industriel symbiose og med aspekter af den såkaldte Power-Carbon-Water Nexus, altså forbindelsen mellem strøm, kulstof og vand i den grønne omstilling.
Alle fire forskerhold skal arbejde med bæredygtighed i industrien. GreenLab er en grøn industriklynge, der forsynes direkte af vedvarende energi, og deres fokus er netop på elektrificering af industrien og reduktion af energispild.
DTU’s koncerndirektør Carsten Orth Gaarn-Larsen udtaler: ”Vi er stolte af samarbejdet med GreenLab og den forskningsplatform vi sammen har oparbejdet de sidste tre år. Her ser vi en enestående mulighed for at skabe et forskningsmiljø i verdensklasse tæt på virkeligheden, hvor både forskere og på sigt også studerende kan få adgang til at demonstrere nye måder at skabe en mere bæredygtig industri. Stort tillykke til alle forskningsgrupperne. Vi glæder os til at se resultaterne over det næste år.”
De fire missioner og vinderprojekterne
De fire challenges, der udgjorde rammen for forskningsprojekterne er oplistet herunder sammen med en beskrivelse af hvert vinderprojekt. Tre af projekterne kommer ud af DTU og det fjerde ud af Aarhus Universitet.
Challenge A: Power-Carbon-Water-to-X Trade-Off Assessment
Vinderprojekt: Designing sustainable eco-industrial clusters considering optimal Power-Carbon-Water flows, environmental impacts and fair internal pricing (SUS-Optimal).
Beskrivelse: Dette projekt undersøger trade-offs mellem strøm, kulstof og vand i industrielle klynger, der omfatter sektorkobling og certificering af grønne brændstoffer – som i GreenLab. Projektet evaluerer også miljøpåvirkninger, såsom emissioner og ressourceforbrug for at identificere de processer, der har de mest gunstige miljømæssige og økonomiske resultater.
Kontaktperson: Nicolas Jean Bernard.
Challenge B: Multi-stakeholder Collaborative Models for Eco-Industrial Clusters
Vinderprojekt: The governance of PCWtX production networks: Collaborative models with or without cluster characteristics
Beskrivelse: Grønne energiprojekter rummer et enormt potentiale, men lever ofte ikke op til forventningerne. En central udfordring er effektivt samarbejde mellem de involverede organisationer. I dette projekt vil Aarhus Universitet undersøge GreenLabs klyngebaserede samarbejdsmodel og sammenligne den med alternative styringsmodeller for at identificere succesfaktorer, der kan forme fremtidige projekter.
Kontaktperson: Chris Ellegaard, chrel@mgmt.au.dk
Challenge C: Rethinking Grid Capacity in Industrial Clusters
Vinder: Grid Capacity-Aware Investment Roadmap for Eco-Industrial Clusters (GRACE).
Beskrivelse: GRACE sigter mod at skabe et roadmap for investering i cirkulære industriklynger gennem optimering af energivektorer og udnyttelse af elnettet til sektorkobling og fleksibilitet. Gennem teknoøkonomiske analyser og udvikling af forretningsmodeller vil vi levere strategier til at øge energisynergi og fremme skalerbare industrielle energiløsninger.
Kontaktperson: Mehdi Savaghebi.
Challenge X: Open Challenge for Industrial Sustainability
Vinder: CESI: Combined Energy Storage Infrastructure for eco-industrial multi-energy parks.
Beskrivelse: Når man inkorporerer kort- og langsigtede energilagringsløsninger på tværs af forskellige energiformer i infrastrukturen for grønne industriparker, øges fleksibiliteten og robustheden og der skabes værdi. Med udgangspunkt i relevant forskning og den åbne energisystemmodel PyPSA vil CESI designe en kombineret energilagringsinfrastruktur til GreenLab Skive, som er tilpasset den lokale kontekst og dermed kan fungere som rettesnor for andre grønne industriparker.
Kontaktperson: Shi You.