Forskningsfaciliteter i verdensklasse
Der ligger mange overvejelser bag Bygning 313, som også bærer navnet Climate Challenge Laboratory, da der i bygningen forskes i løsninger til verdens klimaudfordringer. Det er her mikrobiologer, elektrokemikere og robotforskere mødes.
”Bygningen er tegnet ud fra et princip om generiske laboratorier og til at begynde med uden nogen specifikke slutbrugere i tankerne. Da de forskellige brugere var blevet fundet, blev laboratorierne tilpasset, så de passer til forskernes mange forskelligartede forsøg,” fortæller projektleder Maja Høgsbro og fortsætter:
”Vi er desuden gået væk fra storrumskontorerne og over til grupperumskontorer for at skabe mere plads til ro og fordybelse. Der er lavet mindre ad-hoc rum til online-møder, telefonsamtaler eller kortere møder. Der er lavet mange universelt-design-tiltag, deriblandt stillerum med lavere, blød møblering. Vi har med disse tiltag forsøgt at designe og indrette bygningen, så den tilgodeser så mange forskellige behov som muligt”.
I kælderen er der skabt plads til bl.a. et meget komplekst mikroskop, som er omsluttet af beton for at sikre, at det står fuldstændigt stabilt, mens hele bygningens kontordel er rent træbyggeri inklusive en åben trætrappe. Det er ikke set før og giver bygningen et mere blødt, lyst og organisk udtryk.
Man kan også finde grønne områder i Bygning 313 i form af både kunstværker og grønne facadefelter, som kort sagt er enorme plantekasser, mens man på bygningens østside kan se ud på en stor biodiversitetsgård, dvs. et gårdområde, der er til for at fremme biodiversiteten på Lyngby Campus.
Bygning 313 er desuden åben for alle på DTU takket være mødelokaler i stueetagen, der kan bookes til større møder og mindre konferencer.