Blev forelsket i ideen
Da X-Tech-kurset var ovre, var der flere af de studerende i gruppen, der mistede interessen for projektet, men det havde tændt en ild i Lorenz Flechtenmacher og Thomas Gammelby Lodberg og de besluttede sig for at arbejde videre med det.
”I begyndelsen var det blot et universitetsprojekt, men vi blev forelsket i ideen og kunne se, at det havde potentiale. Vi blev besatte af det og arbejdede på det dag og nat,” siger Lorenz Flechtenmacher.
Dewa blev optaget på et iværksætterprogram på Copenhagen Fintech og fik deres første investering fra en schweizisk fond inden e-Boks’ administrerende direktør kontaktede dem efter en konference. Og det har nu ført til at Dewa har slået sig sammen med e-Boks, der har til hensigt at følge det op med en investering i Dewa.
”Vi har hele tiden sat os selv nogle konkrete mål og milepæle. Først var det at vinde X-Tech, så at blive certificeret på den europæiske blockchain og så at få investorer – og hver gang har vi nået dem. Så skridt for skridt er vi nået hertil og det er virkelig tilfredsstillende,” siger Lorenz Flechtenmacher.
Godt støttet af DTU’s innovationsøkosystem
For Lorenz Flechtenmacher har det været opløftende at opleve støtten fra DTU’s innovationsøkosystem.
”Vores undervisere tog sig virkelig tid til at hjælpe os på en måde, som jeg ikke har oplevet på universitetet i Tyskland. Det føltes ikke som om, vi bare var et nummer i systemet, men at de virkelig støttede op og håbede, vi ville få succes,” siger han.
Han fremhæver også, at Dewa gennem DTU har fået adgang til et netværk af folk, der har givet luft under vingerne for de nyudklækkede iværksættere ved at hjælpe med alt fra kontakt til investorer til at få sat et pilotprojekt i søen med hjælp fra DTU Campus Service samt at hente to bestyrelsesmedlemmer gennem DTU’s efteruddannelse Board Education.
Professor Thomas J. Howard står i spidsen for X-Tech-kurset og han har arbejdet tæt sammen med Dewa. Han fremhæver de to grundlæggeres ihærdighed og mener, det er usædvanligt for en startup at indgå et strategisk partnerskab så hurtigt, som Dewa har.
”Det er en fremragende måde for Dewa at opskalere deres idé og det viser, at det er blevet lidt af en affyringsrampe at vinde X-Tech. Først og fremmest giver det selvfølgelig projekterne noget startkapital, men det gør også, at folk i iværksættermiljøet lægger mærke til dem og giver grundlæggerne et rygstød og ekstra tro på, at de er på rette spor,” siger Thomas J. Howard.
Også DTU’s koncerndirektør for innovation og entreprenørskab, Marianne Thellersen, er begejstret over de studerendes raketfart.
”Dewa er et præmieeksempel på den innovationskraft, vi som universitet forsøger at understøtte hos vores studerende. Vi glæder os også over, at vi kan bruge vores campus som living lab og i samarbejde med Dewa at afprøve teknologien, som potentielt kan gøre det nemmere at være studerende,” siger hun.
Digitalt studiekort som første test
Dewa har startet sit første pilotprojekt, hvor de studerende på DTU kan få et digitalt studiekort til at supplere det fysiske studiekort. I første omgang kan det digitale studiekort primært bruges i cafeer, boghandlen og andre steder på DTU, hvor man som studerende kan få rabat, men på længere sigt kan teknologien også bruges til eksamensregistrering og andre studierelaterede tjenester samt digitale eksamensbeviser, der kan verificeres i hele EU.
I et digitaliseret land som Danmark undrer Lorenz Flechtenmacher sig over, at man stadig skal have et fysisk studiekort, da et digitalt studiekort kan udstedes med det samme uden at skulle trykke og distribuere det.
”Det kan spare tid, penge og øge sikkerheden at skifte til et digitalt studiekort. Nogle fysiske studiekort kan nemt kopieres, hvis man blot går forbi dem med en NFC-læser,” siger han.
Dewa vil bruge projektet til at teste, hvordan de studerende tager imod og bruger det digitale studiekort og hvilken værdi, det giver for DTU.
EU-krav om digital identifikation
E-Boks har dog set et langt større perspektiv i Dewa end studiekort. For mens vi i Danmark har MitID til at verificere vores identitet på nettet, så er det ikke alle lande, der har en lignende id-tjeneste, men det bliver der snart krav om. I 2026 træder EU-lovgivning nemlig i kraft, der forpligter alle EU-lande til at tilbyde borgerne en digital identitets-wallet og det er netop det Dewa også specialiserer sig i. Deres id-wallet kan nemlig både bruges til identifikation til offentlige og private tjenester og underskrift af digitale dokumenter. Dewa kan også opbevare f.eks. digitale kørekort og eksamensbeviser sikkert i deres wallet, der i øvrigt overholder alle GDPR-regler og kører på den europæiske blockchain EBSI.
”Vi har gennem noget tid dyrket relationen til de innovative miljøer fra blandt andet DTU og Copenhagen Fintech, og samarbejdet her viser, hvad det rummer af muligheder,” siger adm. direktør i e-Boks, Ulrik Falkner Thagesen og fortsætter:
”Dewa har identificeret et stort markedspotentiale inden for næste generation af digital identitet og målrettet udviklet en løsning, der imødekommer de kommende EU-krav. Løsningen vil uden tvivl åbne nye markeder for os både i og uden for EU.”
For Lorenz Flechtenmacher og Thomas Gammelby Lodberg kan det godt være, at begyndelsen som iværksættere har været vild, men rejsen er kun lige begyndt.
”Jeg kan stadig få følelsen af ’imposter syndrome’, når vi som studerende sidder med til bords med direktører, der har 25 års erfaring og så skal vi fortælle dem om den her teknologi. Det er jo ikke mere end en uge siden, jeg tog min sidste eksamen,” griner Lorenz Flechtenmacher.
”Men det er også enhver iværksætters drøm – det er bare sket meget hurtigere for os, end det gør for de fleste.”