Magnetteknologi monteret på droner kan identificere miner og ikke-eksploderet ammunition til lands og til vands med mange gange højere effektivitet end konventionel minerydning med håndholdte detektorer. Spinout virksomheden Umag Solutions fra DTU har udviklet en ultra-præcis drone-magnetometer teknologi, og dokumenteret, at den på få dage kan afdække et område, som enten ikke kan afdækkes med konventionel minerydning eller som det vil tage et månedsvis at afdække.
CEO og medstifter af Umag Solutions Arne Døssing Andreasen fra DTU forklarer, at teknologien åbner helt nye muligheder for minerydning i mange landområder men også i kystområder, hvor miner fra især 2. Verdenskrig ligger spredt rundt omkring og skaber problemer, når der skal føres søkabler ind fra offshore vindmølleparker.
”De traditionelle skibe til minerydning kan ikke finde bomber, når de ligger tæt på kysten, fordi de ikke kan komme ind på lavt vand. Det kan vi derimod med vores droner, som også kan detektere mindre objekter end tidligere teknologier har været i stand til,” siger Arne Døssing Andreasen.
Umag Solutions dronesystemer opererer fra 30 centimeter over en overflade og ned til en vanddybde på ti meter, hvorfra de magnetiske sensorer, magnetometre, registrerer meget små rumlige variationer i jordens magnetfelt. Herefter kan forskerne rense optagelserne for magnetisk baggrundsstøj og systemstøj, og bruge de mange data til farvekort, hvor man kan se subtile magnetiske afvigelser i undergrunden, der kan stamme fra metalgenstande, mineraler i undergrunden, kampesten eller ændringer i jordbundsforholdene.
Fjerner ammunition fra 2. Verdenskrig
Siden stiftelsen af Umag Solutions i 2018 har virksomheden arbejdet med kunder og virksomheder i primært Irland, Skotland, England, Tyskland og Danmark. De fleste opgaver er udført for offshore industrien, hvor Umag Solutions har fjernet ammunition og objekter fra 2. Verdenskrig på områder, hvor der skulle opføres vindmøller. I andre Nordeuropæiske lande har virksomheden kortlagt kilometer brede tidevandsflader, eller løst opgaver for det danske forsvars minerydningsfolk, som i et projekt med Folkekirkens Nødhjælps minefraktion demonstrerede, at teknologien kan detektere svagt-magnetiske russiske landminer og ikke-eksploderede klyngebomber.
Senest har Arne Døssing været til møde på den Ukrainske Ambassade, hvor ambassadøren har markeret interesse for at anvende Umag Solutions teknologi til minerydning af de ukrainske havne og marker. Dronerne har også potentiale som varslingssystem. Umag Solutions undersøger i et aktuelt forskningsprojekt, om dronerne i kombination med machine learning kan levere live data, så Forsvaret kan bruge systemet, når de skal tjekke for miner til søs eller vejsidebomber på landjorden.
Forskning i drone-teknologi
DTU har forskningsprojekter der handler om at udvikle drone-teknologi, men også projekter hvor droner anvendes som værktøj til at udføre forskning. I forhold til drone-teknologi arbejder forskere fra DTU bl.a. inden for områder som styring af droner, højpræcisions-navigation og udvikling af sensorer og måleinstrumenter. Særligt er meget nøjagtig navigation en central forudsætning for mange anvendelser af droner, hvis flere droner skal arbejde sammen, eller hvis målinger kræver stor præcision.
Forskere på DTU anvender droner som supplement til f.eks. almindelige bemandede fly for at gennemføre deres forskning. Således er droner blevet anvendt til opmåling af gletsjere i Tibet og der arbejdes på at anvende store droner til at gennemføre forskningsflyvninger i Arktis.