Datasikkerhed

DTU’s supercomputer vil sikre vores datasuverænitet

I en tid, hvor regeringen vil gøre os mindre afhængige af tech-giganterne, åbner DTU’s nationale supercomputer nu bredere op for sikker opbevaring af data. På Computerome er data hegnet forsvarligt ind på dansk grund.

En dataserver i blåligt lys med en masse ledninger, der stikker ud.
Med sine 50 petabyte (altså 50 millioner GB) har Computerome kapacitet til at opbevare alle offentlige data i Danmark. Foto: Bax Lindhardt.
Peter Løngreen står ved siden af en åben dør til en server med en masse ledninger, der stikker ud.
Computeromes direktør Peter Løngreen mener, at langt flere virksomheder og institutioner bliver opmærksomme på datasuverænitet fremover. Foto: Bax Lindhardt

Ingen interesse i at høste data

På Computerome har brugerne altid fuld kontrol over deres data, som er hegnet ind på dansk grund. Supercomputeren bruger et isoleret netværk uden internetadgang, og brugerne kan arbejde med fortrolige data uden risiko for, at oplysningerne deles uden samtykke.

”Vi skal altid kunne redegøre for, hvad der rent faktisk er sket med data. Det skaber en tillid, som gør, at blandt andet statslige institutioner ønsker at anvende os til at placere personsensitive data, og det er faktisk i nogle tilfælde også grundlaget for, at de overhovedet kan arbejde med data, fordi de ved med 100% sikkerhed, at de her data ikke bliver kopieret,” siger Peter Løngreen.

Faktisk registreres det, hver gang nogen tilgår data, og logs opbevares i 15 år. Computerome har ingen egeninteresse i at høste data og lever op til de strengeste krav for databeskyttelse og GDPR-compliance.

”Vores forretningsmodel er transparens med, hvad der sker med ens data – og det er det, der adskiller os fra konkurrenterne,” siger Peter Løngreen, direktør for Computerome.

Flere data bliver følsomme fremover

En af Computeromes kunder er Klimadatastyrelsen, der for nylig valgte at lægge deres klimadata hos supercomputeren, hvor de kan behandle komplekse datasæt langt hurtigere end hidtil. Det skal bl.a. understøtte den grønne omstilling og bidrage til klimasikringen af det danske samfund.

”En af forcerne ved Computerome er, at de bliver brugt som datacenter for andre offentlige myndigheder bl.a. det Danske Genom Center, så vi ved, der er styr på sikkerheden, ligesom de er meget optaget af at begrænse klimaaftrykket,” siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Klimadatastyrelsen.

Og mens Computerome hidtil har haft fokus på life science og forskning, der har meget personfølsomme data, så forudser Peter Løngreen, at langt mere data har brug for den ekstra sikkerhed fremover.

”Der skal ikke ret meget til, før data bliver personsensitive eller på anden måde er forretningskritiske. F.eks. kommer klimadata nogle gange helt ned på husstandsniveau, og derfor tror jeg, at flere og flere data, der i dag er kategoriseret som ikke-sensitive, bliver det i fremtiden,” siger han.

Fakta

  • Computerome er etableret i 2014, oprindeligt som Danmarks nationale Life Science Supercomputing Centre i samarbejde med Københavns Universitet, men DTU har nu fuldt ejerskab over Computerome.
  • Beliggende på DTU Risø Campus i et højsikret område.
  • 50 petabyte lagerkapacitet og over 50.000 CPU-kerner samt eget GPU-cluster med et sikkert cloudmiljø.
  • Blandt de eksisterende kunder er universiteter, regioner, statslige styrelser, Finansministeriet, Klimadatastyrelsen og en række private virksomheder.
  • 100% af den anvendte strøm kommer fra vedvarende energi, mens 50% af overskudsvarmen fra Computeromes datacenter genanvendes til at opvarme bygninger på Risø Campus.