Udnævnelse

Danmarks første astronaut Andreas Mogensen udnævnes til adjungeret professor på DTU

Når den danske astronaut ved European Space Agency, ESA, Andreas Mogensen for anden gang til august bliver sendt på mission til Den Internationale Rumstation, ISS, har han fået titel af adjungeret professor på DTU. "Jeg glæder mig til - under min mission og efterfølgende - at bakke op om DTU's arbejde indenfor undervisning og forskning,” siger han.

Astronaut Andreas Mogensen træner til huginn missionen Foto NASA Johnson
Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen er udnævnt adjungeret professor på DTU Space, hvor han vil bidrage til både undervisning og forskning i højteknologi og rumfart.

CV

  • Udvalgt sammen med fem andre til European Space Agencys astronautkorps i 2009. 
  • Opsendt til Den Internationale Rumstation i 2015 som første dansker på den 10 dage lange iriss-mission. 
  • Videreuddannet ved NASAs Johnson Space Flight Center i Houston i rumvandringsteknik og styring af SpaceX-rumkapslen. Bliver ifølge tidsplanen som pilot opsendt fra NASA’s Kennedy Space Center i Florida den 15. august 2023.
  • Er kandidat fra Imperial College London i 1999 og Ph.d. ved University of Texas at Austin i 2007. Efter sin Ph.d. arbejdede Andreas Mogensen i aerospace-industrien i USA, Tyskland og England. Han har også arbejdet som rig-ingeniør og har fly- og dykkercertifikat. 

Titlen som adjungeret professor er en hæderstitel, der tildeles personer med kvalifikationer på højt fagligt niveau.

DTU i rummet

På Andreas Mogensens første mission til ISS i 2015 tog han fotos af lyn som led i DTU Spaces forskningsprojekt THOR. Det kommer han til at gøre igen, når han bliver sendt afsted til august, men denne gang med et bedre kamera. Han kommer desuden til at teste virtual reality, der skal bidrage til mental velvære for astronauter på lange missioner i rummet, og han får en 3D-printer med, der skal testes for på sigt at kunne printe reservedele i vægtløshed. Desuden vil han bidrage til et større formidlingssamarbejde, der bl.a. skal fremme børn og unges interesse for naturvidenskab og teknologi.

Læs mere om formidlingssamarbejdet på rumrejsen2023.dk og om de tre DTU-forskningsprojekter i magasinet DYNAMO.