DTU opfører nu et Climate Challenge Laboratory, der skal være med til at skabe fremtidens bæredygtige energiteknologier. Onsdag d. 31. august bliver byggeriet markeret med en grundstensnedlæggelse og en indmuringsceremoni.
Når Climate Challenge Laboratory åbner dørene i 2024, kommer bygningen til at rumme nationale forskningsinfrastrukturer og flere forskningsgrupper, der arbejder sammen om at løse nogle af vores store klimaudfordringer.
Målet er at danne nye nationale og internationale samarbejder på tværs af fag og dermed accelerere udviklingen af de nødvendige løsninger, der skal til for at skabe en bæredygtig fremtid for os mennesker og vores planet, fortæller DTU’s prorektor Rasmus Larsen:
”Med Climate Challenge Laboratory kan DTU rumme en betydelig forskningsindsats i nye materialer til Power-to-X-teknologier. Der er et stort behov for nye effektive, holdbare og globalt skalerbare materialer til bæredygtige processer, der kan høste, omdanne og lagre elektrisk energi fra vedvarende energikilder.”
Bæredygtighed i centrum
I det nye Climate Challenge Laboratory bliver der plads til både eksperimentelt forskningsarbejde i laboratorier og teoretisk forskningsarbejde. Her vil fysikere, kemikere, energiingeniører og biologer arbejde sammen med forskere fra andre fagdiscipliner samt studerende, virksomheder og andre universiteter.
Blandt indflytterne er et forskningscenter, hvor man arbejder med at udvikle bæredygtige katalysatorer, der kan gøre produktionen af vedvarende energi langt mere effektiv. Centret bliver ledet af professor Jens Kehlet Nørskov, der er en af verdens førende katalyseforskere.
Man finder også et grundforskningscenter, hvor forskere kan bruge et nyt elektronmikroskop i verdensklasse til at visualisere katalytiske materialer og processer, der foregår helt ned på atomart niveau i 3D – samt en national enhed, der forsker i nye funktionelle energimaterialer med henblik på energikonvertering og energilagring.
Bæredygtighed er også i centrum, når DTU udvikler og opfører selve Climate Challenge Laboratory. Som alt andet nybyggeri på DTU bliver bygningen certificeret efter den internationale standard for bæredygtigt byggeri DGNB Guld.