Grøn omstilling

Fra CO2 til grønne kemikalier – forskere er et skridt nærmere

Et internationalt forskerhold på DTU har øget holdbarheden af elektrolyseapparat til omdannelse af CO2 fra en halv dag til 100 timer. Det er godt nyt for virksomheder, der arbejder med processen. Resultaterne er for nylig offentliggjort i Nature Catalysis.

Postdoc Qiucheng Xu fra DTU er ved at opsætte og installere en reaktor til at analysere X-ray stråler. Metoden gør det muligt at overvåge ændringer på elektrolytterne under elektrolyse af CO2. Foto: Bjørt Oladottir Joensen
 Postdoc Qiucheng Xu fra DTU er ved at opsætte og installere en reaktor til at analysere X-ray stråler. Metoden gør det muligt at overvåge ændringer på elektrolytterne under elektrolyse af CO2. Foto: Bjørt Oladottir Joensen

Fakta

Elektrolyse med CO2 er en proces, hvor kuldioxid (CO2) dekomponeres ved hjælp af elektricitet. Denne proces har potentiale til at bidrage til kuldioxidreduktion og produktionen af nyttige produkter som brint (H2) og kulmonoxid (CO), der kan anvendes som brændstoffer eller i kemiske processer. Her er en grundlæggende forklaring på elektrolyse med CO2:

Elektrolytcelle: Processen kræver en elektrolytcelle, hvor CO2 er til stede som gas eller opløst i en væske som for eksempel vand (H2O). Elektrolytcellen indeholder en anode og en katode samt en elektrolyt.

Anode og katode: Anoden er den positive elektrode, og katoden er den negative elektrode. De er lavet af materialer, der kan lede elektricitet og tåle korrosion. Typisk bruges materialer som platin eller grafitskum.

Elektrisk strømkilde: En ekstern strømkilde, såsom et batteri eller en strømforsyning, forbindes med anoden og katoden for at skabe en elektrisk kreds.

Elektrokemisk reaktion: Når elektrisk strøm løber gennem elektrolytten, sker der en elektrokemisk reaktion ved anoden og katoden. Ved anoden oxideres CO2-molekyler til carbonat-ioner (CO3^2-) eller carbonsyre (H2CO3), afhængigt af betingelserne. Ved katoden reduceres vand (H2O) til brint (H2) og muligvis også til kulmonoxid (CO), afhængigt af processen.

 

Fakta

Forskningen er finansieret af Horizon Europe / European Commission, VILLUM FONDEN & VELUX FONDEN og Innovationsfonden. Forskningen er udført i samarbejde med European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) Jakub Drnec.