En ny laserchip til hurtig og præcis 3D opmåling af øjenæblets indre, udviklet af DTU spinout'en Octlight, er under test hos virksomheder i Europa, Kina og USA, der producerer OCT-udstyr til at scanne nethinden og synsnerven i øjet. Octlights laserchip svarer til den chip, som udfører ansigtsgenkendelse i mobiltelefoner.
Alt er så småt, at det er usynligt for det blotte øje, men integreret i de rigtige elektroniske kredsløb og chips kan laserdioden løfte opmåling af øjenbaggrunden og diagnostik af synsfunktion og øjensygdomme til et helt nyt niveau.
Laserchippen har været otte år undervejs i DTU's renrum, hvor CEO i Octlight Thor Ansbæk og hans to kolleger iført renrumsdragter har integreret en laserdiode på en chip – også kaldet et mikro-elektromekanisk system.
”Jeg vil uden at blinke sige, at vores chip er den mest avancerede chip, der er under udvikling i DTU's renrum. Det er teknologi på et niveau, som kun kan udføres nogle få steder i verden, og vores virksomhed er helt afhængig af, at vi kan udvikle og producere chippen i DTU's renrum,” siger Thor Ansbæk.
Ultrapræcis opmåling af øjet
Med afsæt i omfattende forskning og en DTU-patenteret teknologi har Octlight siden 2015 lejet sig ind i lokaler på DTU, som ligger tæt på DTU Nanolab's renrum. Her har de udviklet og startet produktionen af deres laserchip. Ved hjælp af teknologien, som indgår i oftalmologisk udstyr, kan øjenlæger få skabt et tværsnitsbillede og et fotografi af øjets bagside, nethinden. De superskarpe billeder i høj opløsning forbedrer lægernes diagnostik og behandling af øjensygdomme som f.eks. øjenforkalkning og aldersrelateret makuladegeneration, AMD.
Octlights' laser chip kan også bruges til at opmåle øjets længde, som er en nøgleparameter, når øjenlæger skal udvælge en ny kunstig linse til at udskifte patientens forkalkede linse ved grå stær kirurgi. OCT-scannerens tværsnitsbilleder giver en nøjagtig beskrivelse af hornhindens indre og ydre overflader og tykkelse og giver dermed øjenlægerne mulighed for med højere præcision at placere den nye kunstige linse korrekt.
Chip udvikles i DTU's renrum
Virksomheden leverer i dag lasermodulet til medicobranchens udvikling af næste generation oftalmologisk udstyr til at vurdere øjensygdomme, og er i øjeblikket ved at rejse et tocifret millionbeløb i ny kapital for at opskalere produktionen, så den kan opfylde efterspørgslen, når det oftalmologiske udstyr for alvor lanceres til øjenlæger. Når det er på plads, er Octlight dog stadig afhængig af at kunne udvikle og producere sine chips i DTU's renrum, hvor adgang til maskiner på tidsbetaling er en væsentligt konkurrencemæssig parameter.
”Vi har allerede i dag brug for mere plads til de maskiner, vi bruger i renrummet, men på grund af den nuværende kø af virksomheder, der gerne vil leje sig ind, har vi ikke haft mulighed for at få flere kvadratmeter. Vi har undersøgt mulighederne for at få mere kapacitet i Sverige, og hvis vi skal udvide produktionen til at levere til et verdensmarked, der kan aftage op mod 80.000 til de oftalmologiske apparater, der findes, så har vi alvorligt brug for større kapacitet,” siger Thor Ansbæk.
Octlights laserchip-teknologi kan også anvendes inden for flere typer kirurgi og medicinske områder, hvor der brug for ultrapræcise opmålinger. Teknologien kan også anvendes til autonome systemer som biler, robotter med mere som med laserteknologien LiDAR kan få lynhurtige afbildninger af omgivelserne med mikrometer præcisionsscanninger af afstande fra få millimeter og op til 100 meter.