IPCC's tredje delrapport, der sammen med to foregående rapporter og en kommende synteserapport vil udgøre den sjette IPCC-rapport siden 1990, giver beslutningstagere en kæmpe værktøjskasse til, hvordan vi kan overholde Parisaftalens målsætninger om globale temperaturændringer på 1,5 °C eller lige under 2 °C.
Den tredje delrapport kommer fra arbejdsgruppe III, som har foretaget en videnskabelig vurdering af, hvordan drivhusgasudslippene kan reduces og hvordan der kan bindes mere CO2 i biosystemerne. Rapporten har fokus på, hvordan teknologier og ændringer i økonomi og adfærd kan bidrage til at mindske drivhusgaskoncentrationen i atmosfæren.
Hovedfatter på tredje delrapport, Professor Kirsten Halsnæs fra DTU, fortæller, at det stadig er muligt at undgå en global temperaturstigning på over 1,5-2 °C. Vedvarende energi, herunder især vind- og solenergi, er blevet langt billigere at producere, og de er nu konkurrencedygtige teknologier set i forhold til fossile kilder. Men samtidig er der brug for yderligere forskning inden for teknologier som CO2-fangst og -lagring, power-to-X og batterier.
Der er også brug for forskning i økonomi og samfundsmæssige aspekter ved at gennemføre de enormt store ændringer, som skal til for at gennemføre så store drivhusgasreduktioner, som kræves for at nå Parisaftalens mål.
Mere fart på forskning og udvikling
Forskningen har i følge Kirsten Halsnæs spillet en afgørende rolle i, at IPCC rapporten kommer med så positive konklusioner om handlingsmuligheder.
"Det er bl.a. takket være Danmarks meget omfattende forskning og udvikling i vindenergi, at det i dag er en konkurrencedygtig teknologi. Det gør vindenergi til en af de helt afgørende forudsætninger for at kunne nå Danmarks klimamålsætning om at være væreklimaneutral i 2050 og det globale mål om at holde den globale temperaturstigning på under 1,5-2 °C," siger Kirsten Halsnæs, og fortsætter:
"Vi skal selvfølgelig fortsætte forskning og udvikling inden for vedvarende energikilder. Men det er ikke nok med de teknologier, vi har i dag. Vi skal samtidig have sat endnu mere fart på forskning og udvikling af andre helt nødvendige teknologiske gennembrud. Det drejer sig især om CO2-fangst og -lagring, så vi får bragt udslippet ned. Det drejer sig om langt mere effektive batterier, som både kan drive person- og godstransport. Og så handler det om power-to-X, som vi skal bruge for at omdanne vores overskydende vedvarende energi til f.eks. nye, syntetiske brændsler til fly og skibe," siger Kirsten Halsnæs.
På DTU forskes der i dag stadig i vind- og solenergi og i, hvordan disse bæredygtige kan udnyttes bedst muligt i et kommende energisystem baseret udelukkende på vedvarende energi.
Derudover er mange DTU-forskere i fuld gang med at udvikle netop de nyere nødvendige teknologier, der fremhæves i IPCC-rapporten.
Læs mere på denne temaside om IPCC-rapporten: Teknologier til at modvirke klimaforandringer.