Livslang læring

Lederkursus om ny teknologi og innovation skal fremme virksomheders konkurrenceevne

Nyt DTU-kursus sætter spot på behov for livslang læring i en tid, hvor den teknologiske udvikling går hurtigere og hurtigere. Kurset er en del af et nyt europæisk ledelsesprogram.

Learn for Life
DTU afholder pilotkurset ’Life Science for Human and Planetary Health for europæiske specialister og ledere. Foto: Claus Frantzen.
Learn for Life
Bjarke Bak Christensen er institutdirektør på DTU Bioengineering og blandt kursets ’keynote-speakers’. Foto: Claus Frantzen.

Førende forskere og brancheeksperter

For nylig afholdt DTU pilotkurset ’Life Science for Human and Planetary Health’ for at afprøve form og indhold. Her fik 22 deltagere fra store globale virksomheder som bl.a. NIRAS, AGC Biologics, Alfa Laval og Topsoe oplæg fra førende forskere, brancheeksperter og iværksættere.

Blandt oplægsholderne var en række DTU-professorer og institutdirektører samt Sofie Carsten Nielsen, leder af The European Coalition for BioSolutions og underdirektør i Dansk Industri og Lia Leffland, direktør for ATV. Desuden besøgte deltagerne en række virksomheder i biotekbranchen såsom Alfa Laval Innovation House og BioInnovation Institute.

Learn for Life
DTU’s koncerndirektør Carsten Orth Gaarn-Larsen ser et stort behov for videreuddannelse fremover. Foto: Claus Frantzen.

Manglende tilbud til specialisterne

I en verden, hvor den teknologiske udvikling går hurtigere og hurtigere ser DTU’s koncerndirektør Carsten Orth Gaarn-Larsen et stort behov for videreuddannelse fremover. Og her spiller universiteterne en vigtig rolle i at formidle nødvendige færdigheder og viden til industrien, blandt andet gennem kurser, der er målrettet de øverste ledelseslag.

”Der findes ikke mange muligheder for videreuddannelse målrettet denne gruppe specialister. Vi tror på, at der er stor værdi i at sætte vores teknisk velfunderede folk sammen med forretningsfolkene. Det giver nye perspektiver,” siger Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Han mener, at det er vigtigt at efteruddanne specialister inden for life science på europæisk niveau, fordi man kan bruge bioteknologi til at udvikle nye løsninger til at skabe en grønnere planet og leve et sundere liv.

Bioteknologi og biosolutions er netop blandt de ti kritiske teknologiområder, som er udpeget af EU til at kunne gøre en forskel for Europas konkurrencedygtighed

”Europa har nogle helt unikke muligheder inden for bioteknologi med at udvikle nye virksomheder og bruge mere biobaserede løsninger. Og her har DTU en styrkeposition samtidig med, at vi indgår i et økosystem med stærke virksomheder som bl.a. Novo Nordisk og Novonesis. Det prøver vi at formidle gennem det her kursus,” siger Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Fernanda Lopes, Manager Early Stage Development, AGC Biologics
Fernanda Lopes leder et lille team af forskere hos AGC Biologics med fokus på at innovere. Foto: Claus Frantzen.

Inspiration til iværksætter-mindset

En af deltagerne på pilotkurset er Fernanda Lopes, som leder et lille team af forskere hos AGC Biologics med fokus på at innovere. Hun er bl.a. på kurset for at udvikle sine lederevner og da hendes baggrund er mere akademisk, har hun især fået meget ud af at møde iværksættere inden for biotek.

”Jeg er som regel på videnskabelige konferencer, men det her kursus havde en unik balance mellem forskning, iværksætteri og industri, som jeg ikke har oplevet før. Det var inspirerende at besøge DTU Skylab, Alfa Laval Innovation House og BioInnovation Institute, for man får sjældent mulighed for at opleve andres tilgang til innovation, og hvad de gør for at understøtte den,” siger Fernanda Lopes.

Luis Marchal, Human Resources VP, Alfa Laval
Luis Marchal er Vice President Human Resources i Alfa Laval. Foto: Claus Frantzen.

En anden deltager på kurset er Luis Marchal, som er Vice President Human Resources i Alfa Laval, hvor han fører tilsyn med et innovationsprogram. Han er ligeledes begejstret for kursets indhold:

”Jeg har fået et 360-graders blik på life science i et forretningsmæssigt perspektiv. Samtidig har det været en glimrende blanding af videnskab og industri og som ny tilflytter til Danmark har det været forfriskende at møde en masse interessante mennesker.”

Luis Marchal fremhæver især det skarpe fokus på innovation og life science: ”Jeg er ikke forsker, så det har været superrelevant for mig at blive præsenteret for et bredt felt af kompetencer og teknologier, som vi har fået her på kurset.”

Fakta

EuroTeQ er en europæisk universitetsalliance, der har eksisteret siden 2020. Den bygger ovenpå den oprindelige EuroTech Alliance med følgende medlemmer: Technische Universität München, Eindhoven University of Technology, L'École polytechnique, École polytechnique fédérale de Lausanne, Copenhagen Trial Unit, Tallinn University of Technology og DTU samt følgende to business schools IESE og HEC.

EuroTeQ har som den eneste universitetsalliance i Europa skabt en fælles online kursusplatform for alle studerende. Snart følger også en platform med udbud inden for livslang læring.

Ledelseskurserne er de første efteruddannelseskurser målrettet specialister i industrien på tværs af Europa. I 2025 lancerer EuroTeQ University Alliance et Lifelong Learning Course Catalogue, hvor man kan finde både enkeltstående kurser fra ”The European Leadership Program for Industrial Scientists” samt kortere online kurser i form af ‘micro credentials’ om den grønne og digitale omstilling.

Når modulerne kommer i udbud kan de findes på EuroTeQ Engineering University og DTU Learn for Life.

Kontakt

Bjarke Bak Christensen

Bjarke Bak Christensen Institutdirektør Institut for Bioteknologi og Biomedicin Mobil: 30664233