Matematiktorvet på DTU Lyngby Campus. Foto Laura Stamer

Over 90 mio. til fri forskning

23 forskere fra DTU modtager tilsammen lige over 91 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Hvert forår giver Danmarks Frie Forskningsfond støtte til nogle af de mest lovende og originale idéer på tværs af alle videnskabelige grene, når programmerne DFF-Forskningsprojekt1 og DFF-Forskningsprojekt2 bliver uddelt.

I alt får 15 DTU-forskere bevillinger gennem DFF-Forskningsprojekt1, der støtter forskningsprojekter med op til 2.000.000 kroner over tre år. Otte får bevillinger gennem Forskningsprojekt2, der støtter forskningsprojekter med mellem 2.000.000 kroner til 4.300.000 over op til 4 1/5 år.

Bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Maja Horst udtaler i en pressemeddelelse:

Niveauet har været enormt højt i år. Det er fantastisk at blive bekræftet i den enorme idérigdom og høje kvalitet, der er i de danske forskningsmiljøer. I sidste ende kan det være til gavn for hele samfundet, fordi det udbygger fundamentet for forskningens nybrud, og dermed er det med til at ruste os til fremtiden.”

"Formålet med virkemidlet er netop at fremme kvaliteten og udvikle samarbejdet i dansk forskning. I år har vi bl.a. set flere ansøgninger, der adresserer den grønne omstilling og de udfordringer, den bringer med sig, men den helt overordnede og gennemgående tendens har været, at projekterne trækker tråde til fællesskabet; både på tværs af forskningsmiljøer, men også ud i hverdagen, til virksomhederne, borgerne og helt op til det politiske niveau."

Se listen over de DTU-forskere, der modtager bevillinger gennem DFF-Forskningsprojekt1 her.

Se listen over de otte DTU-forskere, der modtager bevillinger gennem Forskningsprojekt2 her og her.

Om uddelingen

  • Danmarks Frie Forskningsfond er en offentlig fond og fordeler årligt ca. 1,5 mia. kr. til risikovillig forskning i Danmark.
  • 1919 forskere har ansøgt om sammenlagt 7,18 mia. kr., mens 191 ansøgere har opnået bevilling for samlet 668 mio. kr.
  • Succesraten målt på antal ansøgninger er knap 10% på tværs af de faglige råd. Succesraten målt på bevilget beløb er 9,3 %.
  • 75 anerkendte forskere karakteriseret ved høj ekspertise og risikovillighed foretager udmøntningsopgaven med at spotte og sikre forskningsmidler til excellente idéer.
  • De 75 forskere er medlemmer af og fordelt på fem forskningsfaglige råd i Danmarks Frie Forskningsfond.
  • Internationale paneler foretager såkaldte peer reviews på en udvalgt andel af ansøgningerne, som rådene inddrager i deres bedømmelser.

Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond.