DTU vil fra maj 2020 benytte den samme digitale eksamensplatform som de fleste andre danske universiteter.
Efter mere end 15 år med digitale eksamener udskifter DTU nu sin egen platform med en fælles eksamensplatform, der bliver brugt på de fleste danske universiteter. Dermed får både studerende og undervisere en ny portalindgang.
Systemet hedder DE Digital Eksamen og blev i 2012 udviklet i fællesskab af Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Aalborg Universitet og CBS. De seneste to år har DTU testet DE Digital Eksamen, og fra maj 2020 udrulles systemet til alle kurser, der benytter digital eksamen. I hver termin bliver der i alt afviklet ca. 200 skriftlige, digitale eksamener.
”Vi har valgt at gå ind i fællesskabet netop nu, da DE Digital Eksamen har nået et vist modningsniveau efter en løbende udvikling de sidste otte år,” siger Christian Westrup Jensen, der er projektleder i Afdelingen for Uddannelse og Studerende (AUS).
”Vores gamle platform bygger på en teknologi, der efterhånden er svær at vedligeholde. Ved at overgå til den nye platform fremtidssikrer vi systemet. Samtidig får underviserne et mere logisk system.”
Obligatorisk at bruge computer
Den nye platform er en standardløsning, der bliver tilpasset DTU bedst muligt. Platformen indeholder et nyt multiple choice-system, som underviseren kan vælge at bruge som eksamensform.
Som noget nyt bliver det obligatorisk for de studerende at bruge computer til at løse opgaverne ved de digitale eksamener. Hidtil har de studerende kunnet aflevere deres eksamensopgave på papir. Men nu har DTU fået hjemmel til at kræve, at de studerende skal medbringe computer og aflevere digitalt.
Der er dog undtagelser. Underviseren kan nemlig bestemme, at aflevering kan ske på papir i forbindelse med kurser, som ikke egner sig til ren digital aflevering.
Man må også gerne bruge papir til at illustrere formler og figurer. De skal i så fald affotograferes eller skannes, så de kan indgå i den digitale besvarelse.
Nemt at downloade besvarelser
En af de kommende brugere af DE Digital Eksamen er Chris Valentin Nielsen. Han er lektor på DTU Mekanik, hvor han underviser i procesteknik og industriel formgivning af metaller. De seneste år har han sammen med andre kolleger testet de skriftlige opgaver i det nye system. Efter hans mening er den største fordel for underviseren, at man udelukkende skal uploade sin eksamensopgave før eksamen - og ikke spekulere på at indtaste eksamensdato og –tidspunkt korrekt, fordi det er udfyldt på forhånd.
”Det er også nemt at downloade besvarelserne efter eksamen. Her er dog nogle småting, som kan forbedres, og der har vi fået at vide, at DTU har mulighed for at sætte sit præg på systemet. Den endelige karaktergivning foregår stadig i det gamle system, så der har vi ikke erfaringer,” siger Chris Valentin Nielsen.
Vant til digital eksamen
Mens DE Digital Eksamen er nyt for mange undervisere, vil det nye system nok ikke skabe så mange udfordringer for de studerende, der er vant til digital eksamen. En af de studerende, der har testet DE Digital Eksamen, er Janus Walentin Jensen. Han læser Produktion og Konstruktion og er formand for uddannelsens studieråd:
”For de studerende er der som sådan ikke nogen fordele eller ulemper ved at indføre DE Digital Eksamen. Vi har hidtil brugt DTU’s egen digitale eksamensplatform. En ændring til det nye system vil for de studerende blot betyde en ny hjemmeside, der skal tilgås til eksamen med et par ekstra klik, inden eksamen er afleveret.”
Alle studerende bliver orienteret om DE Digital Eksamen inden eksamen.