Det Strategiske Forskningsråd har i år støttet med 300 mio. kr. til 15 projekter inden for energi, miljøteknologi og klima. DTU er partner i seks og leder fire af projekterne, og får dermed mulighed for at stille forskning til rådighed gennem ti ambitiøse projekter.
Der eksisterer et kritisk behov i Danmark for værktøjer til at kunne vurdere kvalitet og miljømæssige konsekvenser ved genvinding af ressourcer i affald, som er nødvendige for at Danmark kan nå sine mål for genanvendelse og energibesparelse samt bevare sin førende position på affalds- og miljøteknologiområdet. På den baggrund har DTU Miljø modtaget en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd på 18,4 mio. kroner. I løbet af de næste fire år vil professor Thomas Højlund Christensen og et forskerhold arbejde på at sikre en effektiv og bæredygtig håndtering af affaldsressourcen i fremtiden. Projektet hedder IRMAR - Integreret ressourcehåndtering og genanvendelse.
Professor Thomas Højlund Christensen, institutdirektør ved DTU Miljø, er en af Danmarks førende forskere inden for affaldsteknologi, og er som eneste dansker blevet registreret blandt verdens 250 mest citerede miljøforskere med mere end 5.500 citater. Han er i spidsen for forskningsholdet, der vil imødegå affaldsproblemet ved at udvikle en indikator for ressourcekvalitet, som kan assistere i prioriteringen af affaldstyper og affaldsstrømme.
”Det er et meget væsentligt område, da genanvendelse af bl.a. sjældne og kostbare ressourcer indtager en mere og mere central rolle for det moderne samfund. Kan man finde en rentabel metode for at genindvinde dem fra affaldsstrømmen, vil man kunne stille de ressourcer til rådighed for samfundet igen. Men vi er først nødt til at vide konkret, hvilke materialer der er i strømmen og hvor man kan genindvinde ressourcerne bedst muligt. Målsætningen for IRMAR er derfor at lave en videnskabelig analyse og finde kvantitative oplysninger, hvormed der kan udvikles et koncept for hensigtsmæssig genindvinding,” forklarer Thomas Højlund Christensen.
IRMAR er et af de fire projekter, der skal ledes af DTU. Gældende for alle projekterne, der har modtaget bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd, er, at de har internationalt udsyn og dansk erhvervsliv som aktive medspillere sammen med slutbrugere af forskningen.